Gelderse Archeologische Kroniek 2021

Lees hier het archeologische verhaal uit jouw woonplaats

De Archeologische kroniek van de Gelderse Archeologische Stichting verscheen van 2014 t/m 2018 in het Historische jaarboek voor Gelderland van de Vereniging Gelre. Sinds 2019 verschijnt de kroniek alleen digitaal op mijnGelderland. Op deze pagina zijn de verhalen van de Gelderse Archeologische Kroniek 2021 gebundeld.

Arnhem

Leo Smole, seniorarcheoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, schreef over drie verschillende onderzoeken. Bij opgravingen in de Schuytgraaf werden Romeinse sporen gevonden en rondom de Jansplaats werden de resten van een oude achthoekige markthal aangetroffen.

Een bijzondere opgraving vond plaats bij de Eusebiuskerk: het opgraven gebeurde om de resten van oude Arnhemmers weer te kunnen herbegraven!

Rivierenland

Rondom de romantische kasteelruïne van Brakel werden interessante vondsten gedaan, variërend van de middeleeuwen tot nu. Margriet Stronkhorst schreef over een ruïne, een steenoven en een neergestort vliegtuig.

Bij opgravingen in Geldermalsen werden sporen middeleeuwse sporen gevonden. Niet zo vreemd, op de plek van het voormalige burcht van Malsen. Regioarcheoloog Huib Jan van Oort schreef over dit onderzoek.

Jeroen van Dam beschrijft hoe in Kasteel Ammersoyen de brouwoven, die eerder in 1962 boven de grond kwam, opnieuw werd opgegraven

Stedendriehoek

Regio-archeoloog Harry Pape-Luijten schreef voor de Gelderse Archeologische Kroniek 2021 twee interessante verhalen. In het eerste verhaal schetst hij de archeologische ontwikkelingen in Eerbeek, Epe en Eefde. In zijn andere bijdrage beschrijft hij een zeer bijzondere vondst: hoe komt een middeleeuwse munt uit Oezbekistan terecht in Voorst?

In Apeldoorn werden bij opgravingen artefacten van een voormalige armenschool en werkmanshuis gevonden. Guido Spanjaards schreef daarover een bijdrage. Ook schreef hij over het proefsleuvenonderzoek dat meer moet onthullen over het voormalige Huis Schoonbroek in Apeldoorn. 

Zutphen

Bij onderzoek voorafgaand aan de herinrichting van de IJsselkade trof Team Archeologie Zutphen twee negentiende-eeuwse peilschalen aan, waaraan de waterstand werd afgelezen. De twee peilschalen hanteerden verschillende uitgangspunten. Lees hier het verhaal van archeoloog Arjan den Braven!

De verhalen op deze pagina vormen samen de Gelderse Archeologische Kroniek 2021. Lees de kroniek van 2020 hier.


Rechten

Erfgoed Gelderland, 2022, CC-BY-NC

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl