Meta uit Meteren

Opgravingen uit de IJzertijd (500 jaar voor de jaartelling)

In de Brons- en IJzertijd kwamen er steeds meer mensen in het rivierengebied wonen. Tijdens opgravingen in de huidige woonwijk ‘De Plantage’ in Meteren troffen archeologische onderzoekers eind 2010 een aantal crematiegraven uit de IJzertijd (tussen 500 en 19 voor de jaartelling) aan met daar tussen het skelet van een vrouw die op het moment van overlijden tussen de 30 en 40 jaar moet zijn geweest.

Boeren

Hoewel de rivieren onvoorspelbaar bleven, waardoor er ook periodes maar weinig mensen in het gebied woonden, leefden in de IJzertijd bewoners in het rivierengebied van een boerenbestaan. Ze hadden een gemengd boerenbedrijf waar vee werd gehouden en aan akkerbouw werd gedaan. Op het erf stonden kleine gebouwtjes voor de opslag van graan, zaaigoed, voedsel, gereedschap en brandhout. Het vee stond meestal binnenshuis aan de andere kant van het woonhuis. Dit heet een woonstalhuis of -boerderij. Men bakende het erf af met greppels en hekwerken. Ook stonden er op elk erf waterputten. De wanden werden met houten plankjes of holle boomstammen gestut, zodat de mensen goed bij het grondwater konden komen.

Een gezicht voor Meta

De vrouw, die met een verwijzing naar de dorpskern Meteren de naam Meta kreeg, heeft destijds een rijke begraving gekregen. Dat kan worden afgeleid uit de bij skelet aangetroffen uitzonderlijk mooie sieraden. Het gaat hier om een prachtige armband en hangers van messing en barnsteen. Floris Reijnen, restaurateur van historische sieraden, heeft zijn uiterste best gedaan om de vondsten in hun oorspronkelijke staat terug te brengen. Vervolgens heeft hij replica’s gemaakt en deze verwerkt in het haar op een speciaal hiervoor gemaakt hoofd. Hoewel er geen sprake is van een ‘waarheidsgetrouwe’ gezichtsreconstructie heeft Meta hierdoor wel een gezicht gekregen.

Bronnen:

  • Folder gemeente Geldermalsen Bijzondere sieraden uit de IJzertijd
  • Meta uit Meteren Rapport RAAP

Dit is een venster uit de Canon van West Betuwe

Vorige vensterVolgende venster


Rechten

Rita Boer Rookhuiszen-de Joode, CC-BY-NC

  • West Betuwe

  • Archeologie

  • -3000-500

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl