Het verdronken bos van Tricht

Archeologische vondsten uit circa 3000 voor de jaartelling

Vindplaatsen uit het Laat- en Midden-Neolithicum (steentijd) zijn in West Betuwe vrij zeldzaam. Plekken werden vaak maar korte tijd bewoond, bewoners lieten daardoor weinig sporen achter. Tot dijken aangelegd werden, hadden de rivieren vrij spel. Vanwege de bouw van de onderdoorgang voor de in de zomer van 2021 in gebruik genomen rondweg ten noorden van Tricht is archeologisch onderzoek gedaan. Hierbij werden bijzondere vondsten gedaan.

Zeldzame vondst

De onderzoekers vonden een zeldzaam nederzettingsterrein uit 2850-2000 voor Christus. Ook vonden ze eeuwenoude resten van palen, een huisplattegrond en een bijl. Er woonden op die locatie net ten noorden van het dorp destijds dus mensen. Het is niet duidelijk of de bewoners van de nederzetting er seizoensgebonden of permanent woonden. Wel is zeker dat zij vuurstenen bewerkten, haardkuilen gebruikten en runderen hielden. Ook werd in één van de afvalkuilen een groot fragment van een geslepen natuurstenen bijl gevonden. De paalsporen en de huisplattegrond legden vermoedelijk de kern van de woonplaats bloot. Dat maakt deze vondsten zeldzaam.

Verdronken oerbos

De onderzoekers stuitten ook op een oerbos uit de periode 4200-2850 (Midden-Neolithicum) voor Christus. Dieper in de grond lagen namelijk boomstronken van een overstroomd bos. Toen een rivier (die later de Deil is genoemd) hier stroomde groeide er een elzenbroekbos. Door middel van houtskool en hout kon dit oerbos gedateerd worden. De boomstronken uit het Midden-Neolithicum zijn door een latere overstroming met klei zeer goed bewaard gebleven. Naast wortelhout was er ook stamhout geconserveerd.

Podcast

Op de hoek van het fietspad Hooglandscheweg/Willem Mechteldstraat staat sinds 24 maart 2022 een speciaal informatiebord over deze archeologische opgravingen. Het informatiebord geeft voorbijgangers een uniek kijkje in de geschiedenis. Met behulp van een QR-code kan men de podcast beluisteren die van de vondsten gemaakt is. In ‘De déjà vu van Tricht’ vertelt Joost Prinsen over wat er zich destijds mogelijk in Tricht heeft afgespeeld.

Opgravingen uit de Romeinse tijd

Eind jaren zeventig werden bij de bouw van de wijk Hoekenburg door een inwoner scherven van handgevormd aardewerk en ook Romeins importaardewerk gevonden. Hij belde de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek die in 1979 een opgraving startte waarbij sporen van bewoning uit de Romeinse tijd zijn gevonden. Het importaardewerk werd destijds in Italië, Frankrijk of België gemaakt en ook naar de noordelijke grens van het Romeinse gebied vervoerd. Die grens (limes) liep onder andere net ten noorden van het huidige West Betuwe.

Bronnen:

  • ADC ArcheoProjecten en T&A Survey
  • ProRail
  • Historisch Genootschap Tricht

Dit is een venster uit de Canon van West Betuwe

Vorige vensterVolgende venster


Rechten

Rita Boer Rookhuiszen-de Joode, CC-BY-NC

  • West Betuwe

  • Archeologie

  • Tot -3000

  • West Betuwe

  • Rivierengebied

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl