Gelderse Archeologische Kroniek 2015

De verhalen uit de Archeokroniek 2015

De Gelderse Archeologische Kroniek 2015 is in eerste instantie op papier uitgebracht in Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre. Naderhand is een groot deel van de archeologische verhalen daarin, op mijnGelderland gedigitaliseerd.

Archeologische verhalen 2015

Uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2015 zijn meer dan tien archeologische signaleringen gedigitaliseerd op mijnGelderland. Lees bijvoorbeeld over de zilverschat van Tielde opgraving uit 2014 bij de Marstunnel in Zutphen en over de hernieuwde blik op Holdeurns aardewerk (opgegraven in 1938 - 1942). Ook vanuit Doesburg een interessant verhaal.

Apeldoorn en omgeving

Over de archeologische ontwikkelingen in Apeldoorn en omgeving werd in de Kroniek van 2015 veel gepubliceerd. Lees over het Romeins en middeleeuws verleden van het Grote Zand, het proefsleuvenonderzoek bij de Willem III kazerne, het munitiedepot bij Hoog Soeren, een stenen hamerbijl bij de Woeste Hoeve en een bijzondere opgraving in Uddel (2014).

Nijmegen

Ook bij het Kops Plateau bij Nijmegen werden ontdekkingen over de Romeinse geschiedenis gedaan. Ook op de plek van Kasteel Heumen werden door Nijmeegse archeologen ontdekkingen gedaan. Bij de Waalbandijk werd een bijzondere publieksopgraving uitgevoerd met Nijmegen Graaft. Ook werden er nog ontdekkingen over Romeins Nijmegen gedaan in de Dr. Claas Noorduynstraat en werden er sporen van de Tweede Wereldoorlog bij de Oversteek gevonden.

De rest van de provincie Gelderland

In 2015 werd verder nog gepubliceerd over een opgraving bij een Romeins grafveld te Huissen en Romeinse resten onder water bij de Bijland

Maarten Wispelwey, ten slotte, schreef over archeologische ontdekkingen en ontwikkelingen in Harderwijk en Ermelo.

De verhalen in de special staan op chronologische volgorde: ga terug naar de overzichtspagina en lees de verhalen tot je bij de pagina over de Gelderse Archeologische Kroniek 2016 bent, en je hebt alle verhalen uit de kroniek van 2015 gelezen. Naar alle verhalen staan ook linkjes in de tekst op deze pagina.


Rechten

Erfgoed Gelderland, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl