Holdeurns aardewerk

Aardewerk van opgravingen uit 1939-1942 opnieuw bestudeerd

In september (2015, red) kwamen in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam honderdveertig specialisten op het gebied van het Romeins aardewerk bijeen ter gelegenheid van het congres van de vereniging Rei Cretariae Romanae Fautores. Dit congres vormde de aanleiding om een nieuwe presentatie op de galerij van het Gelders Archeologisch Centrum in te richten: ‘Kunst van het vuur, productie van keramiek in Romeins Nijmegen’.

De Holdeurn

Ter voorbereiding van het congres en de presentatie werd het fijn Nijmeegs Holdeurns aardewerk uit de opgravingen van W.C. Braat en J.H. Holwerda op De Holdeurn (1938-1942) opnieuw bestudeerd en beschreven. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs verschenen in de reeks Xantener Berichte.

Nieuwe inzichten

De typologie van Holwerda uit het jaar 1944 kon met nieuwe types worden uitgebreid. Daarnaast zijn ook de resultaten van de chemische analyses van het aardewerk uit de pottenbakkerijen van Nijmegen gepubliceerd. Deze analyses zijn in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw door G. Schneider te Berlijn uitgevoerd in de opdracht van de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Hieruit bleek dat de kleisoorten, die voor de productie van aardewerk in Nijmegen-West en op de Hunerberg zijn gebruikt, chemisch nauwelijks verschillen van de klei die in de pottenbakkerij op De Holdeurn is gebruikt.

Dit verhaal is afkomstig uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2015.

Literatuur:

  • S. Weiß-König, ‘Neue Untersuchungen zur Feinkeramik von De Holdeurn’, in: B. Liesen (red.), Römische Keramik in Niedergermanien. Produktion – Handel – Gebrauch, Xantener Berichte 27 (Darmstadt 2014), 137-174.
  • H. Holwerda,  Het in de pottenbakkerij van de Holdeurn gefabriceerde aardewerk uit de Nijmeegsche grafvelden (Leiden 1944).
  • H. van Enckevort (red.), Odyssee op het Kops Plateau 1. Honderd jaar archeologische onderzoek in Nijmegen-Oost (1914-2014), Archeologische Berichten Nijmegen – Rapport 46 (Nijmegen 2014)
  • H. van Enckevort (red.), Odyssee op het Kops Plateau 2. Aardewerk en fibulae, Archeologische Berichten Nijmegen – Rapport 47 (Nijmegen 2014)


Rechten

Stephan Weiß-König, Gelderse Archeologische Kroniek 2015, CC-BY-SA

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl