Aan de oostzijde van het historische stadscentrum van Nijmegen is voorafgaand aan nieuwbouw een deel van een Romeins grafveld opgegraven. Eerder werden op het terrein van het voormalige Margrietpaviljoen al opgravingen verricht door de toenmalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (rob, nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afgekort rce).
In de nu bedreigde delen werden ongeveer zeventig nieuwe graven ontdekt. Daarnaast werden voornamelijk andere sporen uit de Romeinse tijd aangetroffen, maar ook resten van een duidelijk oudere of jongere datum. Onder andere kon het stenen fundament van een door de rob al geregistreerde Romeinse kelder opnieuw bekeken worden. De datering is in lijn met de eerdere resultaten en ligt in de eerste tot de vierde eeuw. Het onderzoek vormt een waardevolle aanvulling op de kennis van vroeg- en laat-Romeins Nijmegen.
De grafbijgiften waren, zoals te verwachten op basis van het oudere onderzoek, niet talrijk en deels door de zure zandgrond ook aangetast. Er is een serie blokbergingen gedaan in de hoop dat het sterk gefragmenteerde en door de zure zandgrond aangetaste glaswerk door deskundige conservering en restauratie behouden kan blijven en ons meer informatie zal opleveren. Ook dit project, uitgevoerd door bureau Archeologie van de gemeente Nijmegen, kon succesvol verlopen dankzij de medewerking van vrijwilligers van de awnen diverse studenten.
Dit verhaal is afkomstig uit de Gelderse Archeologische Kroniek 2015.
Leo ten Hag, Paul Franzen, Sigrid de Roode (Gemeente Nijmegen), CC-BY-NC
Archeokroniek
Archeologie
-3000-500
Nijmegen
Rijk van Nijmegen
De provinciaal-historische Vereniging Gelre beoogt sinds haar opric…
De Gelderse Archaeologische Stichting is sinds 1930 het archeologis…