De Gelderse Archeologische Kroniek 2016 is in eerste instantie op papier uitgebracht in Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre. Naderhand is een groot deel van de archeologische verhalen daarin, op mijnGelderland gedigitaliseerd.
Het grootste deel van de Gelderse Archeologische Kroniek 2016 staat gedigitaliseerd op mijnGelderland. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar hoe een Middeleeuwse kelder in Nijmegen gedateerd werd? Lees het hier. Ook werd een deel van de middeleeuwse geschiedenis van Barneveld blootgelegd en de restanten van een zestiende-eeuws Wagenings kasteel werden gevonden - net als restanten van het oude Wageningse stadhuis. Over bijzondere vroegmiddeleeuwse vondsten te Zutphen is hier te lezen. In Nijmegen werd onderzoek gedaan naar speciale munten en in Tiel werd een middeleeuwse nederzetting gevonden.
Aanvulling 2022: Een ouder onderzoek, dat nog niet eerder gepubliceerd was, verschijnt alsnog in de kroniek. Regio-archeoloog Huib Jan van Oort schreef over bijzondere sporen gevonden van bewoning uit de brons- en ijzertijd in Culemborg.
In Doesburg werd een scheepswrak gevonden, en het verleden van een Duitse Orde te Doesburg werd ontrafeld. In Gorssel (Lochem) werden prehistorische vondsten gedaan. In Bronckhorst, ten slotte, werden crematiegraven uit de IJzertijd blootgelegd.
De verhalen in deze special staan op chronologische volgorde: ga terug naar de overzichtspagina en lees de verhalen tot je bij de pagina over de Gelderse Archeologische Kroniek 2017 bent. Ook staan op deze pagina in de tekst linkjes naar alle verhalen uit de kroniek van 2016.
Erfgoed Gelderland, CC-BY-NC-SA
Archeokroniek
Archeologie
Tot -3000
-3000-500
Liemers
Achterhoek
Arnhem e.o.
Rijk van Nijmegen
Rivierengebied
Veluwe
De provinciaal-historische Vereniging Gelre beoogt sinds haar opric…
De Gelderse Archaeologische Stichting is sinds 1930 het archeologis…