Rheden

Een actief verenigingsleven

Rheden is het dorp waaraan de gemeente sinds de vorming van het schoutambt in 1573 haar naam te danken heeft. Het ligt al meer dan duizend jaar ingeklemd tussen de IJssel en de stuwwallen van de Veluwezoom.

Van oorsprong een agrarische nederzetting, heeft Rheden zich in de twintigste eeuw ontwikkeld tot een dorp met zware industrie, waarvan de betonfabriek De Meteoor en de machinefabriek Thomassen de belangrijkste zijn. Zij zorgden voor de nodige werkgelegenheid en daarmee voor de groei van de bevolking en de uitbreiding van de bebouwing tot Worth Rheden. De nadruk moet hier worden gelegd op het woordje "tot", omdat er in het verleden wel plannen zijn geweest om het dorp Rheden in westelijke richting nog verder uit te breiden. De geplande woningbouw zou de definitieve verdwijning betekend hebben van de Worth Rhedense brink.

Rheden kenmerkt zich door een actief verenigingsleven. Vooral voor de sportliefhebbers onder de bijna 7400 inwoners is er veel te doen, getuige het brede palet aan mogelijkheden, variërend van voetbal en korfbal tot sjoelen en bowls.

Het openlucht zwembad is nog het enige binnen de gemeente en trekt bij mooi weer veel bezoekers. Dat doet het buitengebied met de Rhedense heide en de Posbank vrijwel het hele jaar door. Op de Rhedense heide huist de Rhedense schaapskudde. Jaarlijks worden de schapen van de heide naar het dorp gedreven om te worden geschoren. Deze folkloristische traditie trekt veel publiek uit de wijde omgeving.
Voor het oude gemeentehuis in De Steeg stond sinds 1913 een monument ter nagedachtenis van honderd jaar onafhankelijkheid. Deze uit zandsteen gebeeldhouwde leeuw is na een boeiende discussie over de positionering van zijn achterste (richting Dieren, Velp of het gemeentehuis) in 1923 verhuisd naar het Mr. B. van Leeuwenplein in het dorp Rheden, waar hij in 2013 zijn honderdste verjaardag in goede gezondheid hoopt te mogen vieren.

De oorspronkelijke kern van Rheden vormde zich rond de eeuwenoude dorpskerk. De Groenestraat is het centrum en winkelhart van het dorp, maar was ruim honderd jaar geleden nog een geul, die was uitgeslepen door het water, dat bij het nog ontbreken van riolering bij hevige regenval moest worden afgevoerd. In de volksmond heette het: "Arnhem is een stad, Vellup is nog wat, Rozendaal is een bomenboel, maar Reejen is een modderpoel."


  • Streekgeschiedenis

  • 1500-1600

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl