Spankeren

Dorp met een agrarisch karakter

Een duidelijker grens tussen twee dorpen dan tussen Dieren en Spankeren is nauwelijks denkbaar. De aanleg van het Apeldoorn-Dierens kanaal in 1860 maakte aan de hypothetische discussie al bij voorbaat een einde.

Ooit was dit kanaal een druk bevaren scheepvaartroute, die Apeldoorn met de IJssel verbond. De discussie over het opnieuw bevaarbaar maken van dit mooie kanaal steekt zo nu en dan weer de kop op, maar heeft tot dusver nog niet tot serieuze plannen geleid. Het kanaal heeft er wel voor gezorgd, dat zich zowel aan de Dierense als aan de Spankerense kant de nodige industrieën hebben gevestigd, waarvan dit voor sommige tot op de dag van vandaag de thuishaven is gebleven. Andere eens gerenommeerde industrieën zijn echter verdwenen, waaronder de emailleerfabriek Edy, waarvan de directie in 1950 de muziektent schonk aan de Spankerense muziekvereniging "Wilhelmina", en in het begin van deze eeuw Albany International.

Spankeren telt bijna duizend inwoners en is het meest agrarische dorp van de gemeente Rheden. In het aan de dorpsrand grenzende fraaie buitengebied zijn nog oude agrarische bedrijven actief zoals o.a. Het Loo, de Burgershoeve, de Peppel en het landgoed de Bockhorst. In het gebied grenzend aan de noordkant van het dorp zijn in het afgelopen decennium archeologische vondsten gedaan en is dit gebied aangemerkt als een belangrijk archeologisch aandachtsgebied.

In het dorp staat de oudste toren van de gemeente en waarschijnlijk zelfs van de gehele Veluwe. De kerk en haar toren dateren al van de 11e eeuw en is een van de oudste middeleeuwse kerkjes op de Veluwe. Door de eeuwen heen is de kerk meermalen aan brand en verwoesting ten prooi gevallen. Daarom kan alleen het tufstenen deel van de toren deze eerbiedwaardige ouderdom worden toegeschreven. Tussen de kerk en de Gelderse Toren liep een bijna rechtstreekse weg, die de sterke band tussen de kerk en de eigenaren van de toren onderstreepte. Vanuit de toren hadden de heren rechtstreeks zicht op de kerk. Velen van hen liggen begraven in de kerk of in de grafkelder aan de oostzijde van de kerk. Spankeren heeft het enige kerkhof in onze gemeente, dat nog wordt gebruik. De oprijlaan van de toren houdt nu op bij de Zutphensestraatweg. De sterke band tussen de Gelderse toren en het dorp kwam in de vorige eeuw tot uiting door de grote zomerfeesten, " Het Versailles aan de IJssel", die bij de toren werden gehouden.


  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl