Laag-Soeren was in de negentiende eeuw bekend door het druk bezochte kuuroord. Het huidige appartementencomplex "Landgoed Laag Soeren" stamt uit die tijd en was toen een badhuis met de naam "Bethesda", dat gebruik maakte van het geneeskrachtige water uit de vele sprengen in de directe omgeving.
In 'Genezen en kuren' wordt ingegaan op het ontstaan en de betekenis van het badhuis voor deze bijzondere vorm van gezondheidszorg. Het buitenhuis van de oprichter van "Bethesda", Nicolaas Jut van Breukelerwaard, werd na zijn dood omgebouwd tot hotel "Laag-Soeren", dat begin vorige eeuw werd geëxploiteerd door de familie Dullemond, die het tot grote bloei heeft gebracht. Helaas is dit hotel de laatste decennia totaal in verval geraakt en een toonbeeld geworden van vergane glorie.
Tijdens een rondrit eind jaren negentig door de gemeente voor de nieuw gekozen raadsleden, verbaasde een in Velp woonachtig raadslid zich over het feit, dat de bus ook Laag-Soeren aandeed, getuige zijn vraag:"Hoort Laag-Soeren dan ook bij Rheden?" Die verbazing is enerzijds vreemd, omdat Laag-Soeren net als de overige zes dorpen al sinds 1573 deel uit maakt van de gemeente (toen nog schoutambt) Rheden, maar er zijn wellicht ook inwoners van Laag-Soeren, die zich afvragen of Velp nu bij Rheden hoort of bij Arnhem.
Met ruim 800 inwoners is Laag-Soeren het kleinste dorp van de gemeente en er wordt wel gefluisterd, dat er meer paarden wonen dan mensen. Het is in ieder geval een uniek forensendorp, dat niet alleen beschikt over het zuiverste sprengenwater, maar ook over enkele bijzondere voorzieningen als een natuurijsbaan en een heus multifunctioneel kulturhus: "t Sprengenhus".
Tot groot verdriet van de inwoners, vertegenwoordigd in de zeer actieve belangenvereniging "Soerens Belang" ontbreekt het Laag-Soeren nog steeds aan een rondweg, die de verkeersveiligheid in het dorp zeer ten goede zou komen. Al meer dan dertig jaar trekt men ten strijde voor deze rondweg, maar ondanks alle toezeggingen en beloften, is daarvan tot op heden niets terecht gekomen. Het enige "streepje vóór", dat het dorp van hoger hand werd gegund was het verbindingsstreepje tussen "Laag" en "Soeren" naast de formele erkenning dat een groot deel van het buitengebied van het dorp tot beschermd dorpsgezicht zal worden aangewezen.