Doorkijkjes bij Hof te Dieren

Tuinarchitect doorbreekt de geslotenheid

In 1877 werd Rodolphe Frédéric van Heeckeren van Wassenaer eigenaar van de Hof te Dieren. Hij gaf de Duitse tuinarchitect Carl Eduard Adolph Petzold (1815-1891), die ook al op Rhederoord en op Twickel aan het werk was, de opdracht om de aanleg van J.D. Zocher jr op Hof te Dieren aan te passen aan zijn wensen.

Petzold zorgde in Dieren voor doorkijkjes vanuit zijn huis naar Doesburg en Ellecom en het Veluwemassief. Hij bracht zichtlijnen aan die tot ver over de uiterwaarden reikten. Op een subtiele manier zorgde hij ook voor diepte in de tuin door een weloverwogen plaatsing van de bomen. Zo ontstond een  natuurlijk perspectief dat het park groter deed lijken; op deze wijze doorbrak hij de beslotenheid van het Zocherpark.

Een eigen stempel

De spoorlijn, die inmiddels aangelegd was in 1865, moest uit het zicht geplaatst worden. Petzold heeft daartoe niet alleen in het park rond het huis, maar ook in het Overpark en in de uiterwaarden, zogenaamde clumps  (dicht bij elkaar geplaatste groepjes bomen) en ronde bosschages geplaatst. Deze bijzondere bomen, in verschillende tinten, zorgen voor een schilderachtig effect en veel variatie. Het herstel van het park geschiedt in de sfeer van Zocher en Petzold, maar eigentijdse tuinarchitecten drukken ook weer hun stempel op deze omgeving.


Rechten

Marianne Poorthuis, ErfgoedLeeft

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Rheden

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl