In 1869 opende Pieter Nicolaas Jut van Breukelerwaard (1766-1874) het badhuis 'Bethesda' in Laag-Soeren. In het badhuis werd de geneeswijze van koudwaterbehandeling toegepast.
In eerste instantie werd het badhuis opengesteld voor min- en onvermogenden. Deze doelstelling werd door de opvolger van Jut van Breukelerwaard verlaten. Het werd een elitair gebeuren. In 1935 volgde de openbare verkoop van het badhuis. In 1936 werd het heropend onder de naam 'Geneeskundige Bad-inrichting en Kuuroord Laag-Soeren', waar de phsysische-therapie werd toegepast. Er werden vooral reumapatiënten behandeld.
De eerste jaren van de oorlog bleef het kuuroord als zodanig in gebruik. In juli 1942 werd de bad-inrichting gevorderd en in gebruik genomen als SS-Erholungsheim, voor soldaten die aan het Oostfront gewond waren geraakt. In het herstellingsoord werden onder meer Nederlandse en Belgische vrijwilligers van de Waffen-SS verpleegd. In maart 1943 werd het herstellingsoord omgevormd tot SS-Lazarett Abteilung, maar de functie bleef min of meer gelijk. De laatste dagen van de Slag om Arnhem en de maanden daarna deed het dienst als Hauptverbandplatz van de 9.SS-Panzer Division 'Hohenstaufen'. De soldaten die in de verbandplaats aan hun verwondingen overleden werden voor het gebouw op een noodbegraafplaats ter aarde besteld. Na de bevrijding in april 1945 betrok de 95 Company Pioneer Corps het gebouw. De Britse soldaten van deze eenheid werkten in een groot brandstofdepot wat tussen Dieren en Laag-Soeren was ondergebracht.
In 1947 werd het gebouwencomplex door de Amsterdamsche Bank en in gebruik genomen als Vakantiehuis voor personeel. Onder de naam 'Amsterda' bleef het tot 1980 als zodanig in gebruik. In 1980 werd het verkocht en in gebruik genomen als transcendente-meditatie academie 'Soeria'. In 1999 verliet deze instelling de gebouwen en ontstonden plannen voor een grondige verbouwing tot appartementencomplex voor ouderen. In 2006 was de verbouwing van het hoofdgebouw gereed en betrokken de eerste bewoners hun woningen in Landgoed Laag-Soeren.
De afbeeldingen zijn afkomstig van www.gelderlandinbeeld.nl.
Hans Timmerman