Grafeiland

Wens kasteelheer Biljoen komt niet uit

Johan Frederik Willem van Spaen van Biljoen, die de landschappelijke aanleg van Biljoen en Beekhuizen realiseert, heeft romantische idealen. Over wat er na zijn dood moest gebeuren heeft hij zijn eigen ideeën.

Zijn wens is begraven te worden op een eiland in de grote vijver van Overhagen. Hij laat tijdens zijn leven al een grafsteen maken.

Dood en begraven

Op zijn toekomstige grafsteen laat Van Spaen een uitvoerige Latijnse tekst beitelen. Net als tempels en hermitages zijn grafeilanden vaak opgenomen in landschapsparken. Meestal gaat het alleen om een steen, zonder echt graf. Het grafeiland van Van Spaen past goed in deze traditie, omdat hij er zelf niet begraven is. Van Spaen werd na zijn dood in 1827 begraven op de Oude Begraafplaats van Velp.

Rozen en jasmijn

Aan het begin van de negentiende eeuw verschijnt het boekwerkje Geldersch Arcadia, of Wandeling over Biljoen en Beekhuizen. Daarin worden ook de drie eilanden beschreven, die dan in de grote vijver liggen. Ze zijn beplant met rozen, acacia, seringen en jasmijn. Het grafschrift gaat echter over cypressen. Dat zal meer symbolisch bedoeld zijn: de cypres werd vaak gebruikt als symbool voor de dood, omdat deze met zijn zuilvorm naar de hemel wijst.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl