Koetshuis

Niet alleen voor koetsen

Het koetshuis op het voorplein van Biljoen wordt na een brand aan het eind van de achttiende eeuw herbouwd. Het krijgt dan zijn huidige vorm.

Vanaf het voorplein is niet te zien dat het koetshuis een U-vormige plattegrond heeft, met een binnenplaats. Op de zolder van het koetshuis staat het uurwerk dat uit 1792 dateert. Het negentiende-eeuwse stalinterieur is goed bewaard gebleven. Daar herleeft de tijd van ratelende koetsen en trappelende paardenhoeven op het voorplein.

Wijnvaten voor viervoeters

Vooraan op het voorplein van Biljoen staat een opmerkelijk bijgebouw. Het ronde bouwsel met rieten dak is een dierenverblijf. Het is in de late negentiende eeuw gebouwd als hondenhok.
Drie liggende wijnvaten vormen de behuizing van de trouwe viervoeters. De laatste particuliere bewoners fokten Drentsche patrijshonden. Deze hebben in dit hondenhok hun onderkomen gehad. Waarschijnlijk ook de eerste Nederlands kampioen 'Eros van Biljoen' uit 1963.

Zomerse genoegens

's Zomers is het prettig toeven in het prieel op het voorplein van Biljoen. Het inmiddels verdwenen prieel stond tegenover het koetshuis. De fundamenten ervan zijn nog terug te vinden tussen de rododendrons. Oude foto's laten zien dat het prieel in chaletachtige stijl is opgetrokken. Meer - inmiddels verdwenen - bouwwerken op het landgoed hadden kenmerken van deze stijl.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl