China in Velp

Een Chinese tempel op Biljoen

Aan de oostelijke rand van het park is de plek aan te wijzen waar aan het eind van de achttiende eeuw een Chinese tempel staat. De tempel wordt ook wel 'Chinese salon' genoemd.

De Chinese tempel staat klein en weinig gedetailleerd afgebeeld op een ets die Christiaan Henning maakte. Henning krijgt de opdracht van Johan Frederik Willem van Spaen om een reeks prenten van Biljoen en Beekhuizen te maken.

Zo vader, zo zoon

Hoewel over dit exotische bouwwerk maar weinig bekend is, staat vast dat de opdracht voor de bouw van dit paviljoen niet van Johan Frederik Willem van Spaen komt. Die opdracht geeft zijn vader, Alexander Diederik van Spaen. Over diens rol als vernieuwer van de parkaanleg is weinig bekend. Eigenlijk staat alleen vast dat hij de Chinese tempel laat bouwen. Alexander Diederik zal net als zijn voorvaderen op meer plaatsen het park hebben laten verfraaien. Hoewel we niet precies weten wanneer de Chinese tempel is gebouwd, staat vast dat het om een vroeg voorbeeld gaat van een tuinpaviljoen in Chinese stijl. Volgens een van de kasboeken van Biljoen, werd in 1777 een reparatie uitgevoerd. Dat geeft aan dat de tempel ruim voordien moet zijn gebouwd.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl