De kasteelvijver van Biljoen

Schoon water

Vooral de kasteelvijver van Biljoen bevat uitzonderlijk schoon water. De waterkwaliteit is hier zo hoog omdat de vijver niet alleen wordt gevoed door de Beekhuizerbeek. Ook helder kwelwater komt hier omhoog.

De kasteelvijver van Biljoen is een van de twee grote waterpartijen. Vooral in de vijvers zien we goed de karakteristieken van de landschapsstijl. Johan Frederik Willem van Spaen introduceert deze nieuwe stijl in Gelderland aan het eind van de achttiende eeuw.

Engelse landschapsstijl uit Duitsland

Van Spaen schakelt de gerenommeerde Duitse tuin- en landschapsarchitect Johan Georg Michael in om voor Biljoen een ontwerp te maken. Michael maakt een ontwerp in landschapsstijl, bestaande uit een slingerende vijver met een groot eiland. De landschapsstijl, die we graag aanduiden als Engelse landschapsstijl, kwam dus in dit geval uit Duitsland. Opvallend is dat Michael zijn ontwerp aanpast aan de bestaande lanenstructuur. Rond de vijverpartij zijn de rechte lanen uit de voorgaande, formele aanleg intact gebleven. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de economische betekenis van lanen. Die worden namelijk niet alleen als fraai parkelement aangelegd, maar ook vanwege de houtopbrengst.

Waterpest

Het schone water van Biljoen vormt een goede leefomgeving voor een zeldzame waterplant: Brede Waterpest. Oorspronkelijk komt de waterpest uit Noord-Amerika. Via Engeland arriveert de waterpest op het vasteland van Europa. Vanaf 1835 rukt de soort snel op. Botanici helpen een handje bij de introductie. Zij bewonderen de plant om haar groeikracht en zetten waterpest om die reden uit, wat een snelle verspreiding van deze soort teweeg brengt.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl