Imposante oprijlaan

Een historisch lanenstelsel

Imposante, oude Amerikaanse eiken omzomen de Laan van Biljoen. Deze 375 meter lange laan vormt de oprijlaan naar het kasteel.

De eiken, die in dubbele rijen langs de laan staan, zijn ruim 150 jaar oud. De bomen zijn al in bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen sinds 1962. In dat jaar worden ze 'op stam' aangekocht, dus zonder de ondergrond. Een aantal van de bomen is er op dat moment slecht aan toe. Deze ernstig zieke bomen worden geveld. De overige eiken worden behandeld door een boomchirurg. Daarna gaat het weer goed met de laan.

Laan uit de formele tijd

In 1783 wordt de Hottinger Atlas uitgebracht, met militaire kaarten van noordoost Nederland. Daarop is de aanleg te zien die tien jaar eerder is opgemeten rond kasteel Biljoen. De rechte lanen op de kaart zijn deels tot vandaag de dag blijven bestaan. Ze maakten deel uit van de formele aanleg uit de zeventiende- en vroege achttiende eeuw.

Oriëntatie

De lanen laten meer dan 300 jaar tuinkunst zien, maar zijn ook om andere redenen belangrijk. Verschillende vleermuissoorten die op Biljoen leven, gebruiken de lanen om zich te oriënteren. De eeuwenoude lanen fungeren zo als landingsbanen.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl