Verscholen tussen het groen ligt de ijskelder van Biljoen. Geen vreemde plaats: een ijskelder is eigenlijk altijd te vinden op een beschaduwde plaats.
De schaduw onder de bomen zorgt voor extra verkoeling. Bovendien ligt de kelder vlakbij de verschillende waterpartijen. Het ijs uit de vijvers hoefde geen lange weg af te leggen naar de kelder.
Deze ijskelder is koepelvormig. Het is onbekend uit welke tijd de kelder precies dateert. Zoals bij veel ijskelders, vormt de koele kelder tegenwoordig de behuizing van verschillende soorten vleermuizen. Wat in de ijskelder vooral opvalt, is dat het er koud, donker en vochtig is. En dat is het hele jaar zo. De boswachter laat het zien in het filmpje vanaf minuut 3.47. Neem een kijkje in de ijskelder!
Op Biljoen komen verschillende soorten vleermuizen voor. De ijskelder is voor deze beestjes een geliefde plek om hun winterslaap te houden. Het meest gezien zijn de baardvleermuis, de watervleermuis en de franjestaart. Deze soorten zijn net als alle andere vleermuizen in Nederland beschermd. De naam van de watervleermuis is veelzeggend: het beestje vliegt laag over het water om insecten te vangen. Behalve de waterpartijen zijn ook de lange lanen van Biljoen voor vleermuizen van belang. Deze gebruiken ze ter oriëntatie.
Biljoen
Landschap
1800-1900
Rheden
Landschap
Arnhem e.o.