Ouderwetse ijskast

De ijskelder van Biljoen

Verscholen tussen het groen ligt de ijskelder van Biljoen. Geen vreemde plaats: een ijskelder is eigenlijk altijd te vinden op een beschaduwde plaats.

De schaduw onder de bomen zorgt voor extra verkoeling. Bovendien ligt de kelder vlakbij de verschillende waterpartijen. Het ijs uit de vijvers hoefde geen lange weg af te leggen naar de kelder.

Koud, donker en vochtig

Deze ijskelder is koepelvormig. Het is onbekend uit welke tijd de kelder precies dateert. Zoals bij veel ijskelders, vormt de koele kelder tegenwoordig de behuizing van verschillende soorten vleermuizen. Wat in de ijskelder vooral opvalt, is dat het er koud, donker en vochtig is. En dat is het hele jaar zo. De boswachter laat het zien in het filmpje vanaf minuut 3.47. Neem een kijkje in de ijskelder!

Vliegende zoogdieren

Op Biljoen komen verschillende soorten vleermuizen voor. De ijskelder is voor deze beestjes een geliefde plek om hun winterslaap te houden. Het meest gezien zijn de baardvleermuis, de watervleermuis en de franjestaart. Deze soorten zijn net als alle andere vleermuizen in Nederland beschermd. De naam van de watervleermuis is veelzeggend: het beestje vliegt laag over het water om insecten te vangen. Behalve de waterpartijen zijn ook de lange lanen van Biljoen voor vleermuizen van belang. Deze gebruiken ze ter oriëntatie.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl