Slingerende oevers bij Biljoen

De oneindige vijver van Zocher

De eerste gids voor bezoekers aan Biljoen verschijnt al in 1821. Dit boekje is van de hand van I.A. Nijhoff, publicist en uitgever in Arnhem. Hij beschrijft de vijver voor Overhagen in lyrische bewoordingen.

De vijver is namelijk nergens in zijn volle lengte te overzien. De altijd kronkelende vijveroevers zorgen daarvoor. Het lijkt daardoor alsof de vijver na de volgende bocht nog oneindig doorloopt. Dit is een kenmerk van de landschapsstijl.

Drie generaties

Het ontwerp voor deze vijver is van landschapsarchitect J.D. Zocher sr. Hij werkt op Biljoen mogelijk samen met zijn leermeester en schoonvader J.G. Michael, die vanaf 1784 op Biljoen aan het werk is. Zocher sr. vervolmaakt de landschapsstijl van Michael tot een romantische stijl. Het vergraven van waterpartijen tot slingerende vijvers is een kenmerk van zijn werk. Zijn zoon, J.D. Zocher jr., neemt in 1822 de werkzaamheden van zijn vader over. De vijvers worden door hem wederom vergraven. Hij werkt op Biljoen tot aan het overlijden van Johan Frederik Willem van Spaen in 1827. De hand van beide Zochers is nog goed herkenbaar in het park.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl