Hotel Beekhuizen

Zichtbare verandering natuurbeleving in de 19e eeuw

Op het landgoed Beekhuizen heeft Alexander Jacob van Spaen, heer van Biljoen, in 1844 een groot gebouw gesticht, bestemd voor logement. Dit logement, dat aan de oostzijde van de beek verrees, wordt op 1 november 1847 geopend.

De salon aan de andere kant van de beek werd toen afgebroken. Het is bekend dat in de Salon menig uitbundig feest werd gehouden en een rustpunt vormde ter inspiratie voor menig dichtwerk. Uit 1841 is nog een tekening bewaard gebleven. A. Verhuell schreef naar aanleiding van deze tekening:

'Deze eenvoudige uitspanning lag aan de Noordzijde van de beek. Hoevele vroolijke buitenpartijen heb ik dáár bijgewoond, die de schoorsteenen deed roocken van het pannekoeken bakken, eerst als kind, met gezelschappen in twee of drie char à bancs uit Doesborgh - toen als knaap en als jongeling. Later werd het mooier, kwam er een groot hotel, en een steenen brug- maar met de ware ongegineerde buitenpret was het gedaan'.

Klein Zwitserland

Hotel Beekhuizen is gebouwd in Zwitserse chaletstijl. In de 19e eeuw kwam het reizen naar Zwitserland in de mode en werden in heel Nederland rustieke en idyllische plekjes nagebootst en Klein Zwitserland genoemd; zo ook in park Beekhuizen. Het hotel is in 1980 door brand verwoest en in 1985 afgebroken. Er waren  plannen anno 2012 voor herbouw, maar het is nog niet duidelijk hoe het er in de toekomst uit gaat zien.

Biljoen

Beekhuizen is een voormalig landgoed in de gemeente Rheden in Gelderland. Het landgoed Beekhuizen werd in 1682 door de heer van kasteel Biljoen, Alexander van Spaen, gekocht en bij Biljoen gevoegd. Onder zijn nazaat Johan Frederik Willem van Spaen (1746-1827) verwierf Beekhuizen internationale allure door de voor die tijd vernieuwende romantische parkaanleg. Het heuvelachtige Beekhuizen moest een arcadisch landschap worden, waarbij de mens als ronddwalende herder zijn stemming liet bepalen door het landschap. In die periode verbleef ook Elisabeth Maria Post regelmatig op Biljoen en Beekhuizen.

Watervallen

De aanleg van het landschapspark op Beekhuizen werd begonnen omstreeks 1777. Van Spaen liet zich onder meer inspireren door reizen die hij maakte naar Italië, Frankrijk en Zwitserland. Het werd een park met slingerende wandelpaden, klaterende beekjes, watervallen en vergezichten. Het park werd voor het publiek toegankelijk in 1790. In het park waren verschillende gedichten en spreuken van de dichter en landschapsfilosoof Jacques Delille (1738-1813) terug te vinden, onder meer in de Salon en op stenen.

Natuurbeleving

Beekhuizen was één van de eerste plaatsen in Nederland waar een verandering in natuurbeleving zichtbaar werd. De ontwerpers van het park waren J.G. Michael, J.D. Zocher sr en J.D. Zocher jr, die allen familie van elkaar waren. In resp. 1867 en 1872 werden Beekhuizen en Biljoen eigendom van J.H.W. Lüps, die het landgoed als een interessante belegging met goede exploitatiemogelijkheden zag. In 1930 werden de gemeente Rheden en de Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van Beekhuizen.


Rechten

Marianne Poorthuis, Erfgoed Leeft

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Rheden

  • Landschap

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl