In 1684 kocht stadhouder Willem III Het Oude Loo en de grond daaromheen voor de aanleg van een nieuw jachtslot. Dit terrein lag buiten het toen nog kleine dorp Apeldoorn. In 1686 was het nieuwe jachtslot, dat naast het Oude Loo stond, gereed. In 1694 werd het paleis uitgebreid. Paleis Het Loo is gebouwd in de classicistische stijl, de meest gebruikte bouwstijl in de 17e eeuw. De voor- en achtergevels zijn volledig symmetrisch.
Het paleis bestaat uit een hoofdgebouw met daarnaast vier paviljoens. In het hoofdgebouw en de paviljoens waren de woonverblijven. De twee zijvleugels waren voor de stallen en voor het personeel. Aan het begin van de 19e eeuw werd het paleis wit gepleisterd. Veel oudere Apeldoorners zullen zich 'Het witte Loo' nog kunnen herinneren.
Tot en met 1975 gebruikten de Oranjes Paleis Het Loo als zomerpaleis. Daarna werd het paleis grondig gerestaureerd. De pleisterlaag werd verwijderd, zodat de rode bakstenen nu weer te zien zijn. Sinds 1984 is het paleis een museum. Bezoekers krijgen in het paleis een indruk van drie eeuwen bewoning door de Oranjes. Er zijn vertrekken uit de 17e tot en met de 20e eeuw te zien. Bezoekers zien vertrekken uit verschillende stijlperiodes, zoals barok, rococo, empire en romantiek.
Apeldoorn
Landschap
1600-1700
Apeldoorn
Veluwe
Ridders van Gelre
Apeldoorn