Paleis Het Loo

Van het oude naar het nieuwe Loo

In 1684 kocht stadhouder Willem III Het Oude Loo en de grond daaromheen voor de aanleg van een nieuw jachtslot. Dit terrein lag buiten het toen nog kleine dorp Apeldoorn. In 1686 was het nieuwe jachtslot, dat naast het Oude Loo stond, gereed. In 1694 werd het paleis uitgebreid. Paleis Het Loo is gebouwd in de classicistische stijl, de meest gebruikte bouwstijl in de 17e eeuw. De voor- en achtergevels zijn volledig symmetrisch.

Het witte Loo

Het paleis bestaat uit een hoofdgebouw met daarnaast vier paviljoens. In het hoofdgebouw en de paviljoens waren de woonverblijven. De twee zijvleugels waren voor de stallen en voor het personeel. Aan het begin van de 19e eeuw werd het paleis wit gepleisterd. Veel oudere Apeldoorners zullen zich 'Het witte Loo' nog kunnen herinneren.

Nationaal Museum

Tot en met 1975 gebruikten de Oranjes Paleis Het Loo als zomerpaleis. Daarna werd het paleis grondig gerestaureerd. De pleisterlaag werd verwijderd, zodat de rode bakstenen nu weer te zien zijn. Sinds 1984 is het paleis een museum. Bezoekers krijgen in het paleis een indruk van drie eeuwen bewoning door de Oranjes. Er zijn vertrekken uit de 17e tot en met de 20e eeuw te zien. Bezoekers zien vertrekken uit verschillende stijlperiodes, zoals barok, rococo, empire en romantiek.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl