De tuinen van Paleis Het Loo zijn de grote blikvanger. Net als voor de binnen- en buitenkant werden de tuinen ontworpen in de typisch 17e-eeuwse barokstijl. Symmetrie speelt hierbij een belangrijke rol: midden door de tuin loopt de middenas. Links en rechts daarvan zijn elkaars spiegelbeeld. De tuin is opgedeeld in verschillende parterres met daarin krullerige figuren.
De tuin was bij uitstek het podium voor vorstelijk vertoon: de mooie bloemen, hoge fonteinen en imponerende beelden moesten de bezoeker overdonderen.
De tuin van Paleis Het Loo had ook een symbolische betekenis. In de 17e eeuw werd een perfect aangelegde tuin gezien als het paradijs op aarde. Een goede vorst kon met een prachtige tuin laten zien dat in zijn land orde en harmonie heersten, net als in het paradijs. Ook de fonteinen en tuinbeelden hebben allemaal een eigen symbolische betekenis.
Naast de voor bezoekers toegankelijke boven- en benedentuin hadden Willem III en zijn echtgenote Mary ook eigen tuinen. In de Koningstuin lag de klosbaan, waar de heren een voorloper van het moderne golf speelden. In de Koninginnetuin zijn nu in de zomer de oranjebomen te zien.
Aan het begin van de 19e eeuw waren de 17e-eeuwse tuinen in verval geraakt. De baroktuinen werden vervangen door een landschapspark. Na de restauratie in 20ste eeuw ziet de bezoeker de tuinen weer zoals ze er in de 17e eeuw uit zagen.
Apeldoorn
Landschap
1600-1700
Apeldoorn
Veluwe
Apeldoorn