Papiermolens op de Veluwe

Tweehonderd molens

Tweehonderd jaar geleden stonden er nog ongeveer tweehonderd papiermolens op de Veluwe. Molens die met het kristalheldere grondwater van de Veluwe fris wit papier maken.

In het begin is het vervaardigen van papier vooral handenarbeid. Rond 1670 komen er machines, zoals de hamerbak of de Hollander, om de lompen van linnen of katoen die nodig zijn te vermalen. De machines werken op waterkracht en het werk wordt minder zwaar.

De Middelste Molen

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek is de enige papierfabriek in Nederland die nog op waterkracht werkt en in oude staat bewaard is gebleven. In 1969 moet de fabriek haar poorten sluiten en lijkt het einde nabij. De fabriek raakt snel in verval. Door een samenwerkingsverband van een aantal papierfabrieken lukt het echter om De Middelste Molen van de ondergang te redden. In 1991 rollen de eerste papiervellen uit de fabriek en sindsdien is de productie alleen maar toegenomen. Mooi dus dat de papiermolen voor toekomstige generaties behouden is gebleven.

Lees hier meer over papiermolens op de Veluwe!


  • Industrie

  • 1600-1700

  • Apeldoorn

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl