Ellecom

Parel van Rheden

Vanuit De Steeg naar Ellecom rijdt men over één van de mooiste lanen van Nederland: de Middachter Allee.

Nadat de Duitsers in 1945 een groot aantal beuken hadden neergehaald, zorgde de provincie en anderen er in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor, dat de oude laan weer werd gerestaureerd. Sinds het begin van deze eeuw raken de kruinen van de bomen elkaar weer en is de Middachter Allee bijna weer volledig in oude luister hersteld en wordt de Allee het grootste deel van het jaar weer overkapt door een vrijwel gesloten bladerdak, dat je in deze vorm nog maar zelden aantreft in ons land.

Ellecom telt bijna 1.100 inwoners en wordt wel de "parel van Rheden"genoemd. Het wordt niet alleen door de eigen bewoners beschouwd als het mooiste dorp van Rheden. Geef ze eens ongelijk. Ellecom is een schitterend dorp, een lustwarande, genesteld tussen IJssel en bossen van de Veluwezoom. Al eeuwen lang oefent Ellecom als woonplaats als ontspanningsoord grote aantrekkingskracht uit, getuige de landgoederen met buitenplaatsen en de pensions en hotels, die vooral de eerste helft van vorige eeuw het beeld van Ellecom bepaalden.

De meeste van die klassieke villa's en buitenverblijven hebben de tand des tijds goed doorstaan, maar enkele fraaie villa's en buitenplaatsen hebben in de loop der jaren plaats moeten maken voor nieuwbouw. Gelukkig is men hierbij zo verstandig geweest om deze nieuwbouw aan te passen aan het monumentale karakter van het dorp, zoals de nieuwbouwprojecten Bernhaldelaan en de Ketelaar, nu Regina van Geunshof.

Evenals Velp, Rheden en Spankeren heeft Ellecom een zeer oude en karakteristieke kerk. De Sint Nicolaaskerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is gelegen aan de Friedhof in het oudste deel van Ellecom. . De hechte relatie tussen de bewoners van kasteel Middachten en de bewoners van Ellecom blijkt uit de rouwborden, die ter nagedachtenis van hen in de kerk zijn opgehangen. Onder het koor van deze kerk bevindt zich de grafkelder van Middachten. Tussen Ellecom en de IJssel ligt de uitgestrekte Beimerwaard, die bij hoog water nog al eens onder loopt met soms dramatische gevolgen voor reeën en klein wild.


  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl