Mysterieus Nederhagen

Lag hier kasteel Nederhagen?

Vooral in de winter is het goed te zien: hier ligt een vierkant omgracht perceel, de plaats van een verdwenen kasteel. Aangenomen wordt dat hier het verdwenen kasteel Nederhagen lag. Vlakbij Biljoen lagen twee kastelen. Behalve de locatie van Nederhagen is ook de kasteelplaats Overhagen bewaard gebleven.

Overhagen wordt gesloopt en Nederhagen wordt aan het begin van de zeventiende eeuw verkocht aan de familie Van Arnhem. Zodoende wordt Hendrina van Arnhem de kasteelvrouwe van Nederhagen. Door haar huwelijk met Alexander van Spaen komt Nederhagen in bezit van het geslacht Van Spaen. Tien jaar later koopt Alexander ook Biljoen. Na die koop heeft Nederhagen hun belangstelling niet meer. Het kasteel wordt spoedig gesloopt.

Hertogelijk Nederhagen

Hertog Karel van Gelre neemt in 1530 Nederhagen in beslag en verwoest in hetzelfde jaar Overhagen. Kort voor zijn dood geeft hij Nederhagen echter weer terug aan de rechtmatige eigenaar: Hendrik van der Hoevelinck. Diens erfgenamen laten het er niet bij zitten. Zij beklagen zich bij de opvolger van Karel, hertog Willem II. Zij eisen een schadevergoeding omdat hertog Karel bomen liet kappen, land had afgegraven, op Nederhagen liet bouwen en een wildbaan liet aanleggen. Bovendien zou de hertog Nederhagen enkele jaren hebben laten bewonen door Willem van Doornick. Of ze die tegemoetkoming ook hebben gekregen, is onbekend.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl