Pronkstukken op Rosendael

Op gepaste wijze aanzien uitstralen

De bewoners van kasteel Rosendael laten met hun inrichting weelde zien. Rijkdom tonen luistert echter nauw, want bescheidenheid is een deugd. De moraal is om niet te veel waarde te hechten aan materiële zaken. Alles moet daarentegen wel passend zijn bij een adellijke levensstijl. Huis, tuin, inrichting, kleding en sieraden moeten op gepaste wijze aanzien uitstralen.

Pronken met het verleden

De ronde middeleeuwse toren van Rosendael is een belangrijk pronkstuk: het geeft de ouderdom van het kasteel aan en daarmee ook het hoge aanzien van de bewoners. Door de voortdurende vererving op volgende generaties, wordt met veel respect omgegaan met hetgeen voorvaderen tot stand brachten. In de testamenten van de kasteeleigenaren wordt soms nadrukkelijk aangegeven dat kasteel en inboedel bijeen moeten blijven. Op deze manier blijft de oorspronkelijke inboedel lange tijd op Rosendael bewaard. De behouden reeks portretten van de bewoners van Rosendael en hun aanverwanten, is ook een vorm van het respecteren van de voorvaderen. Daarnaast geeft het ook het rijke verleden en het grote sociale netwerk aan.

Kostbare objecten

De twee belangrijkste aspecten van rijkdom zijn materiaal en omvang. Het pronken zat vaak in de schaal van de voorwerpen. De kroonluchter in de torenzaal van Rosendael bevat meer dan veertig kaarsenhouders, het is kostbaar deze van kaarsen te voorzien. Ook voor de serviezen geldt dat er graag gepronkt wordt met omvangrijke en daardoor kostbare serviezen. Niet alleen objecten van goud en andere edelmetalen zijn kostbaar, maar ook verschillende houtsoorten, exotische producten en textilia zijn duur. De inrichting van kasteel Rosendael kent veel van dit soort materialen, voornamelijk in de ontvangstvertrekken op de hoofdverdieping.

Pronkstukken op Rosendael

Rosendael beschikt over veel kostbare objecten, zoals een bureau in de stijl van André-Charles Boulle, samengesteld uit dure materialen. In de achttiende eeuw zijn er op Rosendael ook vele waardevolle voorwerpen afkomstig uit Indië te vinden, die Petronella Wilhelmina van Hoorn door erfenis verkreeg. In dezelfde tijd kent Rosendael een ongekend rijke zilvercollectie. Het echtpaar Torck-de Rode van Heeckeren heeft een voorliefde voor zilver en bezit stukken die met recht vorstelijk te noemen zijn. Hun zilverbestellingen wedijveren met die van de Oranjes. Met hun Haagse zilveren servies naar de nieuwste mode, tonen zij hun rijkdom.

Teruggekeerd

Veel van de kostbare objecten zijn in de loop van de twintigste eeuw verkocht of verdeeld onder de nazaten van de kasteelbewoners. Toch is de huidige inrichting weer opgeluisterd met bijzondere objecten, waaronder stukken uit de oorspronkelijke inboedel die zijn teruggekeerd op kasteel Rosendael. Deze pronkstukken zijn door Geldersch Landschap & Kasteelen verworven en weerspiegelen de weergaloze rijkdom uit het verleden.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl