Na de restauratie van kasteel Rosendael in de jaren tachtig van de twintigste eeuw worden de vertrekken opnieuw ingericht en aangekleed. Naast de vele familieportretten die opnieuw de wanden sieren, wordt ook een speciale collectie met werken van Haagse schilders opgehangen.
Dankzij een schenking van een nazaat van de landschapskunstenaar Lodewijk Johannes Kleijn (1817-1897), beschikt Geldersch Landschap & Kasteelen over prachtige landschapsschilderingen. Lodewijk Johannes was een leerling van Andreas Schelfhout en werkte vooral in Den Haag. De collectie, opgebouwd door hem en zijn nazaten, bestaat grotendeels uit werken van schilders uit de omgeving van Den Haag die worden gerekend tot de Haagse School. In de collectie bevindt zich ook een aantal werken van andere Haagse schilders waaronder Lodewijk Johannes Kleijn zelf.
De Haagse School is een groep kunstenaars die vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw rondom Den Haag werkt. De groep kiest voor een realistische weergave van de natuur. In navolging van de School van Barbizon schilderen zij veel in de openlucht. Gezichten op polders, rivieren, weiden en stranden zijn hun onderwerp, maar het gaat de kunstenaars ook om de weergave van licht, atmosfeer en gevoel. De stijl verschilt per kunstenaar, maar veelal gebruikt men een losse verftoets en meer grauwe kleuren. Het kleurgebruik van de kunstenaars wordt wel kleurrijker onder invloed van het impressionisme. De groep kunstenaars is moeilijk af te bakenen, omdat de stroming populair wordt en vele kunstenaars de ideeën elk op hun eigen manier navolgen.
Werken van echte Haagse School meesters zoals Johannes Bosboom, Louis Apol, Marinus van der Maarel en Theophile de Bock sieren de wanden van het kasteel. Het zijn werken op klein formaat, wat zorgt voor een intiem gevoel met het kunstwerk. De landschapjes doen denken aan het buitenleven en de natuur, een aspect dat voor de bewoners van Rosendael van belang was.
Kunst en cultuur
Landschap
1950-2000
Rozendaal
Arnhem e.o.