Oranjerie Verwoest en herbouwd

Het uitdragen van oranjebomen uit de oranjerie, foto circa 1900. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. De oranjerie tijdens de tentoonstelling ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de afdeling ‘Velp en omstreken’van de Nederlandsche Maatschappij vor Tuinbouw en Plantkunde, Foto door W.K. baron van Pallandt, 1904. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. De tentoonstelling ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de afdeling ‘Velp en omstreken’ van de Nederlandsche Maatschappij vor Tuinbouw en Plantkunde, foto door W.K. baron van Pallandt, 1904. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Foto van de winterinrichting van de oranjerie, wanneer de kuipplanten er overwinteren. © Geldersch Landschap & Kasteelen.
In het midden van de achttiende eeuw had Rosendael al een oranjerie. Toen het park in de negentiende eeuw in landschapsstijl werd omgevormd, werd een nieuwe oranjerie gebouwd, naar ontwerp van de landschapsarchitect J.D. Zocher jr. Deze kwam op de plaats waar rond 1700 een fazantenhof lag.

Een oude foto laat zien hoe rond 1900 enorme oranjebomen in het voorjaar uit de oranjerie werden gedragen. Het was gebruikelijk dat pachters daarbij moesten helpen; ook op Rosendael gold de ‘pachtersplicht’.

Tentoonstelling

In 1904 vond op Rosendael de tentoonstelling van de afdeling ‘Velp en omstreken’ van de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde plaats. F.J.W. baron van Pallandt was secretaris van deze afdeling. De oranjerie stond toen vol met bloeiende planten en bloemen.

De grootste

Door geallieerde beschietingen werd de oranjerie tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1990 volgde de herbouw. Gelukkig is de oranjerie nog steeds de winteropvang voor vele kuipplanten. Daarmee is het de grootste oranjerie in ons land die nog in functie is.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl