Een luchtballon boven het kasteel Groeten uit Rozendaal

Prentbriefkaart met kasteel Rosendael en luchtballon, circa 1920. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Prentbriefkaart met kasteel Rosendael en luchtballon met bedriegertjes, circa 1920. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Prentbriefkaart met kasteel Rosendael en tekst ‘Gruss aus’, circa 1900. © Collectie Toon Nelemans, Rosendael. Prentbriefkaart met kasteel Rosendael en bloemmotief, circa 1900. (1) Prentbriefkaart met kasteel Rosendael, beschrven met tekst ‘Duizend groeten’, 1907. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Prentbriefkaart met kasteel Rosendael en bloemmotief, circa 1900. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Prentbriefkaart met vier afbeeldingen kasteel en park Rosendael, circa 1950. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal.
Van kasteel en park Rosendael zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw honderden prentbriefkaarten gedrukt. De bezienswaardigheden die voor vermaak en vertier zorgden, zijn het vaakst afgebeeld. De Bedriegertjes, Schelpengalerij en Kettingbrug zijn zodoende het meest in beeld gebracht.

Veel van deze kaarten zijn in de app ‘Vermakelijk Rosendael’ opgenomen. De meeste zijn afkomstig uit de collectie van Toon Nelemans uit Rozendaal. Vanaf 1983, toen hij als hovenier kwam werken op Rosendael, verzamelt hij prentbriefkaarten van kasteel, park en omgeving.

Er zijn bijzondere exemplaren bij, zoals de luchtballonkaarten. Bij dit type prentbriefkaart is het mogelijk verschillende plaatjes tevoorschijn te laten komen in de luchtballon. De oudste kaart bevat de Duitse tekst ‘Gruss aus’. Op een Nederlandse kaart uit 1907 is de spreekwoordelijke tekst: ‘Duizend groeten’ geschreven.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl