Bomen weg Lancaster neergestort op 14 juni 1943

Terlet gedenkteken. Foto: CODA, Christa Balk
Een kilometer ten oosten van Terlet, aan de A50, ontbreekt de laanbeplanting van de Eerbeekseweg. Op 14 juni 1943 kwam hier een bommenwerper terecht, een Lancaster.

De Lancaster was slachtoffer van een Duitse nachtjager die onder andere vanuit Diogenes gedirigeerd werd. Toen de nachtjager op enkele kilometers van zijn prooi verwijderd was, pikte zijn boordradar de grote bommenwerper op en gaf vuur. Het vliegtuig kwam om 1.44 uur tussen de radiopeilstations Teerose I en Teerose II neer in een gebied dat om die reden volledig afgesloten was. Van de acht bemanningsleden wist alleen Bob Pegg uit het vliegtuig te springen; de overige zeven bemanningsleden kwamen om. De beplanting aan de Eerbeekseweg is nooit opgevuld. De leegte herinnert nu nog - samen met een cortenstalen gedenkteken - aan de zeven mannen die hier sneuvelden. Zij liggen op de Arnhemse begraafplaats Moscowa begraven.

Tekst: René Vossebeld

www.tiemens.info, W.H. Tiemens, 'De ondergang van de Lancaster R5551'

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl