Een militair complex gekraakt

Arnhem

Kraker-bewoner Teun Christoffels van voormalig militair terrein de Galgenberg, 1989-2011 vertelt over zijn tijd op de Galgenberg bij Arnhem.

"In 1989 kraakten we een bakstenen barak op het oude terrein Galgenberg bij Arnhem. Het eerste jaar was er veelal geen stroom; daar gebruikten we heel romantisch kaarsen voor. En ach, als het water weer eens niet stroomde, regelden we wel wat. Tegen de koude hadden we houtkachels. De marechaussee patrouilleerde er driemaal per nacht, liefst door met een lamp in de barak te schijnen. Het was bijzonder wonen daar."

Huwelijk

"Al met al konden we er 21 jaar blijven, met als hoogtepunt onze huwelijksvoltrekking op een kogelvanger. Het dieptepunt volgde een goede week later toen ons de wacht werd aangezegd. Met alle mogelijke middelen probeerden we ons bolwerk te behouden. Defensie was op papier gebruiker van het terrein, maar gebruikte het feitelijk niet. De gemeente Arnhem was eigenaar. In 2009 zette Defensie een uitzettingsprocedure op gang en slaagde daarin. De rechter keurde de uitzetting goed omdat de gemeente een plan presenteerde voor herinrichting van het terrein. Maar wat doe je als je zo lang in een groen paradijs aan de rand van de stad hebt gewoond en alleen vervangende woonruimte in de vorm van een bovenwoninkje in de stad aangeboden krijgt? Die weiger je. Samen met mijn vrouw en twee kinderen die allebei op de Galgenberg geboren zijn, ging ik weer op zoek naar ruimte en groen. En dat is gelukt ook."


  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Archieven

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl