Commandopost BB voor A-Kring Gelderland

Arnhem

De cryptische omschrijving Commandopost BB voor A-Kring Gelderland slaat op het Gelderse hoofdkwartier van de Bescherming Bevolking (BB) aan de Schelmseweg op de hoek met de Waterbergerweg, een pand dat tegenwoordig wordt gebruikt door de Brandweeracademie.

De BB was een organisatie die in 1952 werd opgericht. Met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen sloten duizenden vrijwilligers zich aan om hulp te bieden bij een eventuele nieuwe oorlog, waarin kernwapens vermoedelijk een grote rol zouden spelen. De BB waarschuwde dan ook voornamelijk voor de gevolgen van een atoomaanval en deed dat vol overgave. Hoewel de BB uit burgers bestond, was de organisatie op militaire leest geschoeid. Er was een landelijk commando BB, een provinciaal commando BB en een plaatselijk commando voor A-gemeenten en B-gemeenten.

Arnhem was als provinciehoofdstad een A-gemeente. Net ten noorden van de stad, naast de dierentuin, verrees daarom in de jaren zestig een riante atoombestendige commandopost voor het zuiden van Gelderland. Over de organisatie werd na verloop van tijd wat lacherig gedaan. Wat zou een burgerorganisatie kunnen uitrichten tegen een werkelijke atoomaanval? Nog voor het vallen van de Muur werd de BB dan ook al opgeheven.

Bronnen en verder lezen:

  • T. van Meerwijk, Civiele verdediging in het tijdperk van de wederopbouw. Categoriaal onderzoek wederopbouw 1940-1965 (Zeist 2007)


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl