Kritiek op het leger Arnhem

Dienstplichtig soldaat H. Scheffer van lichting 1937-1938 in de Prins Mauritskazerne te Ede: Historisch Museum Ede


Ingezonden brief van kapitein J.M.A.L. Brandt in De Gelderlander, 1938. Na nog een negatieve brief in deze krant, besloten de garnizoenscommandanten van Nijmegen en Arnhem voortaan militaire artikelen voor plaatsing te lezen en ze eventueel te verbieden.

Brandt schrijft: 'Nuchter beschouwd is de geschiedenis van ons leger van de laatste dertig, veertig jaar een blamage voor ons volk. Nu eens is er met spoed aan gearbeid om "er nu dan eens iets van te maken" en gewoonlijk brak dan de volgende regeering een paar jaar later lustig weer af, wat de vorige had opgebouwd. Zoodoende zijn enorme bedragen onoordeelkundig verprutst en is er hopeloos geknoeid door al of niet deskundigen, welke prettige toestand ook gevolgen heeft gehad op ander terrein dan dat van de gevechtskracht en de innerlijke organisatie. We bedoelen hier een van die onderdeelen: onze kazernes. Het gekke van het geval is: het schijnt dan, of al die duizenden jongens, de kracht van ons volk, plotseling gedegradeerd zijn tot rapalje, tot Jan rap en z'n maat, tot het schuim van onze samenleving, waar niets slecht genoeg voor is, en die alleen met harde hand en streng optreden in toom kunnen worden gehouden. En denk nu niet, dat we van onze soldaten graag jonge dames zouden willen gemaakt zien. Maar een feit is dit: als het waar is, dat de omgeving den mensch beïnvloedt, dan is het geen wonder, dat de recruten soms dingen doen, die ze thuis wel zouden laten. Waarom? De omgeving maakt ze ruw.'

De brief ligt in het Gelders Archief, Garnizoenscommando Arnhem, inv.nr. 29

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl