Voormalige bunker als archief

Arnhem

Aan de Koningsweg, aan de rand van Arnhem, staat een uit de kluiten gewassen archiefdepot. Nogal groot en op een onlogische plek. Het enorme complex was dan ook nooit als opslagplaats bedoeld. Het was het commandocentrum van de eerste jachtdivisie van de Luftwaffe die hier in 1942 bij Fliegerhorst Deelen neerstreek.

Deze divisie bundelde alle beschikbare informatie van luister- en radarstations, opgedaan in de nachtelijke luchtoorlog. Tussen juni en augustus 1943 werd de bunker in gebruik genomen. Het commandocentrum kreeg de codenaam Diogenes met de 'D' van Deelen. De bunker werd 62 meter lang, 40 meter breed en 23 meter hoog. In de kolos werd 65.000 m3 beton verwerkt. 

Blitzmädels

Diogenes beschikte over allerlei faciliteiten en de modernste technieken, zoals een centrale kaart van doorschijnend kunststof met afmetingen van bijna 12 bij 14 meter en een klimaatinstallatie. De grote kaart stond in de centrale ruimte met aan weerszijden oplopende tribunes. Hier zat het vrouwelijke verbindingspersoneel, de Luftnachrichtenhelferinnen, ook wel Blitzmädels genoemd. Na de luchtlandingen in september 1944 verliet de Duitse bezetter de meest geavanceerde luchtcommandocentrale ter wereld en maakte de apparatuur onklaar. De bunker bleek goed op zijn taak voorbereid en bleef als zodanig ongedeerd.

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe

Bronnen en verder lezen:

  • ViCie, Geschiedenisboek Diogenes. Bouwhistorische opname Koningsweg 13c, Schaarsbergen t.b.v. de Rijksgebouwendienst (Arnhem 2007)


Rechten

René Vossebeld, CC-BY-NC

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl