Aan de Koningsweg, aan de rand van Arnhem, staat een uit de kluiten gewassen archiefdepot. Nogal groot en op een onlogische plek. Het enorme complex was dan ook nooit als opslagplaats bedoeld. Het was het commandocentrum van de eerste jachtdivisie van de Luftwaffe die hier in 1942 bij Fliegerhorst Deelen neerstreek.
Deze divisie bundelde alle beschikbare informatie van luister- en radarstations, opgedaan in de nachtelijke luchtoorlog. Tussen juni en augustus 1943 werd de bunker in gebruik genomen. Het commandocentrum kreeg de codenaam Diogenes met de 'D' van Deelen. De bunker werd 62 meter lang, 40 meter breed en 23 meter hoog. In de kolos werd 65.000 m3 beton verwerkt.
Diogenes beschikte over allerlei faciliteiten en de modernste technieken, zoals een centrale kaart van doorschijnend kunststof met afmetingen van bijna 12 bij 14 meter en een klimaatinstallatie. De grote kaart stond in de centrale ruimte met aan weerszijden oplopende tribunes. Hier zat het vrouwelijke verbindingspersoneel, de Luftnachrichtenhelferinnen, ook wel Blitzmädels genoemd. Na de luchtlandingen in september 1944 verliet de Duitse bezetter de meest geavanceerde luchtcommandocentrale ter wereld en maakte de apparatuur onklaar. De bunker bleek goed op zijn taak voorbereid en bleef als zodanig ongedeerd.
Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe
Bronnen en verder lezen:
René Vossebeld, CC-BY-NC
Gelegerd in Gelderland
Oorlog
Tweede Wereldoorlog
1900-1950
Arnhem
Arnhem e.o.