Voormalige bunker als archief Arnhem

Schaarsbergen Bunker. Foto: Jan Vredenberg
Aan de Koningsweg, aan de rand van Arnhem, staat een uit de kluiten gewassen archiefdepot. Nogal groot en op een onlogische plek. Het enorme complex was dan ook nooit als opslagplaats bedoeld. Het was het commandocentrum van de eerste jachtdivisie van de Luftwaffe die hier in 1942 bij Fliegerhorst Deelen neerstreek.

Deze divisie bundelde alle beschikbare informatie van luister- en radarstations, opgedaan in de nachtelijke luchtoorlog. Het commandocentrum kreeg de codenaam Diogenes met de 'D' van Deelen. De bunker werd 62 meter lang, 40 meter breed en 23 meter hoog. In de kolos werd 65.000 m3 beton verwerkt.

Blitzmädels

Diogenes beschikte over allerlei faciliteiten en de modernste technieken, zoals een centrale kaart van doorschijnend kunststof met afmetingen van bijna 12 bij 14 meter en een klimaatinstallatie. De grote kaart stond in de centrale ruimte met aan weerszijden oplopende tribunes. Hier zat het vrouwelijke verbindingspersoneel, de Luftnachrichtenhelferinnen, ook wel Blitzmädels genoemd. Na de luchtlandingen in september 1944 verliet de Duitse bezetter de meest geavanceerde luchtcommandocentrale ter wereld en maakte de apparatuur onklaar. De bunker bleek goed op zijn taak voorbereid en bleef als zodanig ongedeerd.

Tekst: René Vossebeld

Bron: ViCie, Geschiedenisboek Diogenes. Bouwhistorische opname Koningsweg 13c, Schaarsbergen t.b.v. de Rijksgebouwendienst (Arnhem 2007)

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl