Na meer dan vier jaar bezetting krijgen Nederlandse burgers in september 1944 hoop dat de vrijheid in zicht is. Operatie Market Garden gaat van start en Arnhem speelt een centrale rol.
Brussel is bevrijd en het gerucht gaat dat ook Breda al is bevrijd. Als de Duitsers een verdedigingslinie vormen aan de grens, komt de geallieerde opmars vrijwel tot stilstand. De Britse veldmaarschalk Montgomery bedenkt het plan voor operatie 'Market Garden', een geconcentreerde aanval van de geallieerde troepen op de Duitsers.
Arnhem staat centraal in het plan. De operatie gaat van start op zondag 17 september, maar kan niet volgens de planning worden uitgevoerd, onder andere omdat er toevallig nog Duitse tankeenheden in de omgeving van Arnhem aanwezig zijn. Na een groot aantal andere tegenslagen krijgen de troepen op 25 september de opdracht om zich terug te trekken. Van de bijna 12.000 militairen die zijn geland, zijn er 2.400 ontkomen. De rest is gedood of krijgsgevangen. Het noordelijke deel van Nederland moet nog tot mei 1945 wachten op de bevrijding.
Alle teksten en audiofragmenten zijn geproduceerd door de Stichting Liberation Route Europe. In samenwerking met o.a. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'.
Bij dit verhaal is er voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) een lesbrief beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken.
Verder lezen:
Oorlog
Tweede Wereldoorlog
1900-1950
Arnhem
Arnhem e.o.