De Slag om Arnhem

September 1944

Na meer dan vier jaar bezetting krijgen Nederlandse burgers in september 1944 hoop dat de vrijheid in zicht is. Operatie Market Garden gaat van start en Arnhem speelt een centrale rol.

Brussel is bevrijd en het gerucht gaat dat ook Breda al is bevrijd. Als de Duitsers een verdedigingslinie vormen aan de grens, komt de geallieerde opmars vrijwel tot stilstand. De Britse veldmaarschalk Montgomery bedenkt het plan voor operatie 'Market Garden', een geconcentreerde aanval van de geallieerde troepen op de Duitsers.

Niet volgens plan

Arnhem staat centraal in het plan. De operatie gaat van start op zondag 17 september, maar kan niet volgens de planning worden uitgevoerd, onder andere omdat er toevallig nog Duitse tankeenheden in de omgeving van Arnhem aanwezig zijn. Na een groot aantal andere tegenslagen krijgen de troepen op 25 september de opdracht om zich terug te trekken. Van de bijna 12.000 militairen die zijn geland, zijn er 2.400 ontkomen. De rest is gedood of krijgsgevangen. Het noordelijke deel van Nederland moet nog tot mei 1945 wachten op de bevrijding.

Liberation Route

Alle teksten en audiofragmenten zijn geproduceerd door de Stichting Liberation Route Europe. In samenwerking met o.a. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'.

Educatie

Bij dit verhaal is er voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) een lesbrief beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding. De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken.

Verder lezen:

 


Relevante links

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl