Het dagboek van Jacob Elbertsen

Seiner-telefonist in oorlogstijd

Jacob Elbertsen was in 1936 negentien jaar, toen hij zijn onderwijzersakte behaalde. In plaats van voor de klas te gaan staan, werd hij in datzelfde jaar echter opgeroepen voor zijn eerste oefeningen in militaire dienst.

Menno van Coehoornkazerne Arnhem

"De eerste oefening in militaire dienst was van 5 oktober 1936 tot 19 maart 1937. Ik was gelegerd in de Menno van Coehoornkazerne op de Klarendalseweg in Arnhem. In dit imposante gebouw werd mij vijf-en-een-halve maand kost en inwoning verschaft. Als seiner-telefonist werd ik ingedeeld bij de Specialisten-compagnie van 3-III-8 R.I. Voordat je je in zo'n uniform mag en kunt vertonen, gaat er wel eerst het één en ander aan vooraf. Ik kan me herinneren, dat ik er nog wel trots op was, dat ik voor de militaire keuring in aanmerking kwam en dat ik misschien met vele anderen mocht gaan meedoen aan allerlei oefeningen en opleidingen. Eenmaal in werkelijke dienst, bekoelde het enthousiasme wel enigszins.

Mobilisatie Nederlandse leger

Na mijn militaire diensttijd (maart 1937) volgden er jaren van onrust en onzekerheid. Onder hoge druk van de overrompelende gebeurtenissen besloot de Nederlandse regering op 28 augustus 1939 de algemene mobilisatie af te kondigen. Zo kreeg ik op die dag een oproep om me de volgende morgen te gaan melden in de lagere school aan de Agnietenstraat (in Arnhem). In 't geheel heeft deze mobilisatietijd geduurd van 29 augustus 1939 tot 10 mei 1940. Ik werd ingedeeld bij de (Staf) Specialisten-compagnie van III-8 R.I. onder het Registratienummer 30561. Die oproep van maandag 28 augustus kwam juist op mijn 22ste verjaardag."

Via een kort verblijf in Rhenen en Wageningen, werd deze compagnie vervolgens ingezet bij de Slag om de Grebbeberg.

Slag om de Grebbeberg

"Om 3.00 uur werden we gewekt: groot alarm! Ook wij, Nederlanders, werden in die afschuwelijke oorlog betrokken. Zonder oorlogsverklaring waren onze oosterburen ons land binnengetrokken om ons grondgebied te veroveren en te bezetten! Natuurlijk en vanzelfsprekend moesten wij nu zonder enige terughoudendheid en zonder enige bedenking deze indringers met inzet van ons leven bestrijden en proberen ze terug te drijven. Het zou een hopeloze opgave blijken te zijn!"

Lees het hele verhaal van Jacob Jaap Elbertsen, en bekijk het ingescande dagboek, op Grebbeberg.nl. Dit is verhaal is ingestuurd door Rolien Vermeire-Elbertsen voor het project 'WO2-verhaal Gezocht'. Lees in de special Getuigen van de Oorlog de overige ingezonden verhalen.


Rechten

Dagboek bewerkt door Erfgoed Gelderland, met dank aan Rolien Vermeire-Elbertsen , CC-BY-NC

  • Getuigen van de oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl