Vliegbasis Deelen

Militair vliegveld van 1914 tot 1995

Wie het gebied van Vliegbasis Deelen verkent, ziet groene weilanden, pittoreske boerderijen en een strak blauwe lucht. Maar schijn bedriegt: boerderijen zijn in werkelijkheid bunkers en tot 1995 was er een militair vliegveld gevestigd dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vliegbasis Deelen is het meest compleet bewaarde militaire vliegveld uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland.

Wereldoorlogen

In 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd de voorloper van Vliegbasis Deelen ingericht op de Kemperheide, een terrein dat daarna onderdeel uit is gaan maken van de vliegbasis. Na de meidagen van 1940 legden de Duitse bezetters Fliegerhorst Deelen aan, op 15 april 1945 werd het vliegveld ingenomen door Canadese militairen. Zij richtten er een oorlogsdump in, waar oorlogsmaterieel werd verzameld. Vanaf 1947 was op Deelen de technische opleiding voor de Luchtstrijdkrachten gevestigd en tijdens de Koude oorlog werd Deelen gebruikt om verkenningsvluchten uit te voeren.

Deelen na de oorlog

De door de Duitse bezetter geplaatste gebouwen op Deelen werden na de oorlog door het ministerie van Defensie overgenomen en weer voor militaire doeleinden gebruikt. Door de sobere en doelmatige instelling bij Defensie in de periode na de oorlog, vonden er geen sloop- en nieuwbouw-werkzaamheden plaats waardoor de structuur van het geheel bewaard kon blijven. In december 1995 werd de operationele Vliegbasis Deelen gesloten en vanaf dat moment alleen nog gebruikt voor helikopteroefeningen ten behoeve van de Luchtmobiele Brigade.

Tekst: Museum Vliegbasis Deelen


  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • Eerste Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • 1950-2000

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl