Feest! Bordes in feesttooi

Huwelijksfoto van het echtpaar Von Hemert-van Pallandt, op het bordes van kasteel Rosendael. Foto 1921. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Tot de Tweede Wereldoorlog was het bordes voorzien van een grote glazen overkapping. Foto omstreeks 1930. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Huwelijksfoto van het echtpaar Zimmerman-van Pallandt, op het bordes met ovekapping. Foto 1927. © Geldersch Landschap & Kasteelen, Arnhem. De Rosendaalsche Kapel speelt op het bordes, foto circa 1970. © Gelders Archief, Arnhem.
Feesten en ontvangsten horen al eeuwenlang bij Rosendael. Hooggeplaatst bezoek kwam veelvuldig op het kasteel, net als familieleden die hier langdurig logeerden. Huwelijken en andere familiefeesten werden op Rosendael groots gevierd. Bij die gelegenheden werden bordes en ingangshek in feesttooi gestoken. De huwelijken van de twee dochters van het echtpaar Van Pallandt-Loudon vonden plaats vanuit het ouderlijk huis. De familie poseerde bij die gelegenheden op het bordes, waarop tot de Tweede Wereldoorlog een glazen overkapping een prominente plaats innam.

De liggende leeuwen op het bordes herinneren aan het 25-jarig huwelijk van het echtpaar Van Pallandt-Loudon. Dat werd in mei 1926 gevierd met de hele dorpsgemeenschap. Vroeg in de ochtend bracht de Rozendaalsche Kapel een aubade, waarbij alle dorpelingen aanwezig waren. Daarna volgde een toespraak van dominee Gouwenaar. Hij bood namens de gemeente Rozendaal de twee stenen leeuwen aan die bij de ingang van het park geplaatst zouden worden. Deze zijn nu te vinden op het bordes. Bovendien werden twee stenen vazen en een bloemstuk aan het jubilerende echtpaar geschonken. 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl