Vermaak op Rosendael

Ontspanning en vermaak voor en door de adel

Kasteel Rosendael is in de middeleeuwen in de eerste plaats een bestuurscentrum. Maar al vroeg vinden er ook feestelijke ontvangsten plaats, vaak in het bijzijn van hooggeplaatste gasten.

Bezoekers op Rosendael

Ontspanning en vermaak horen bij Rosendael. Vanaf het einde van de zeventiende eeuw is Rosendael vermaard tot in het buitenland en komen bezoekers van ver naar het kasteel en park. De waterwerken zijn in die tijd befaamde attracties. Speciale gasten worden ontvangen met vuurwerk en trompet geschal, zoals bij het ontvangst van prins Willem V in 1766. Naarmate reizen eenvoudiger wordt, is het op Rosendael een komen en gaan van gasten en logees. Voor logees zijn speciale kamers ingericht en in de negentiende eeuw wordt naast het kasteel een logement gebouwd om gasten onderdak te bieden.

Feestelijke ruimtes

De torenzaal en de bibliotheek van Rosendael zijn bij uitstek ruimtes ter vermaak. In de torenzaal worden bals en diners gehouden. Hier dienen de wandfontein en het hoekbuffet om gasten te imponeren met het stromende water en het uitgestalde vaatwerk. Ook de bibliotheek is een ruimte voor vermaak en ontspanning. Na feestelijke diners spelen de heren hier een spelletje biljart, onder het genot van drank en sigaren. De dames trekken zich terug in een van de salons. Hier praten de dames met elkaar het lezen van een boek of het maken van een borduurwerk.

Sport en spel

De vrije tijd op kasteel Rosendael wordt niet alleen besteed aan het onderhouden van sociale contacten, maar ook bezigheden zoals sport en spel, muziek, kunst en het bestuderen van de boeken in de kasteelbibliotheek. De kinderen van het echtpaar Torck-de Rode van Heeckeren worden in de achttiende eeuw geschoold in de muziek door een huisleraar en zij krijgen ook tekenles. In de twintigste eeuw wordt er tennis gespeeld op de tennisbaan achter de schelpengalerij.

Feest op Rosendael

Nog steeds worden kasteel en park druk bezocht, waarbij de oude vermakelijkheden bewondering oogsten. Daarnaast weten velen Rosendael vandaag de dag te vinden voor bedrijfspresentaties, huwelijksvoltrekkingen en feestelijke ontvangsten.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl