Engelse inspiratie Kasteelheer ontwerpt rozentuin

Tegeltableau dat F.J.W. baron van Pallandt als dank kreeg na de tentoonstelling in de rozentuin. Rozenburg, Den Haag, 1904. © Geldersch Landschap & Kasteelen, Arnhem. De bloemenweelde tijdens de tentoonstelling van de Nederlandsche Maatschappij voor tuinbouw en Plantkunde, foto door W.K. baron van Pallandt, 1904. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal. Niet uitgevoerd ontwerp voor de tuinvaas die de gemeente Rozendaal aanbood bij het 25-jarig huwelijk van het echtpaar Van Pallandt-Loudon. Tekening in potlood door onbekende kunstenaar, 1926. © Collectie Gelders Archief, Arnhem. De rozentuin, prentbriefkaart circa 1920. © Collectie Toon Nelemans, Rozendaal.
Het is F.J.W. baron van Pallandt die aan het begin van de twintigste eeuw de traditie voortzet van Rosendaelse kasteelheren met een grote belangstelling voor tuinkunst. Jaarlijks reisde hij, samen met zijn vakkundige tuinbaas Schreurs, naar Londen om de bloemenshow in Kensington Gardens te bekijken. De Engelse inspiratie maakte het mogelijk dat Van Pallandt samen met Schreurs de rozentuin ontwierp.

Bloemenweelde

Vlak voor de aanleg van de rozentuin, in 1904, wordt hier een tentoonstelling gehouden van de Velpse afdeling van de Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Het gazon wordt omgetoverd tot een bloemenweelde. Een krantenbericht spreekt van een uitstekend geslaagde tentoonstelling, hoewel men meer bloemstukken had verwacht.

Tuinvazen

Bij de viering van het 25-jarig huwelijk van het echtpaar Van Pallandt-Loudon in 1926 biedt de gemeente Rozendaal onder meer de twee tuinvazen aan, die sindsdien in de rozentuin te vinden zijn.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl