Bewoners van Rosendael: Frederik Jacob Willem van Pallandt en Constantia Alexine Loudon

Het laatste echtpaar dat het kasteel volledig bewoont

Frederik Jacob Willem baron van Pallandt (1860-1932) betrekt samen met zijn vrouw Constantia Alexine Loudon (1859-1948) en vier kinderen in 1902 kasteel Rosendael. Het echtpaar trouwt in 1886 en bewoont aanvankelijk huis Roseneath, het tegenwoordige gemeentehuis van Rozendaal.

Familie en functies

Na het overlijden van zijn ouders, mr. Reinhard Jan Christiaan baron van Pallandt en Ada Catharina barones Torck, erft Fredrik Jacob Willem zowel Keppel als Rosendael. Hij is de middelste van hun drie zonen en wordt net als zijn vader burgemeester van Rozendaal. Daarnaast is hij onder meer lid van de Provinciale Staten van Gelderland en kamerheer van Koningin Wilhelmina. Met zijn vrouw Constantia Alexine krijgt hij vijf kinderen: Reinhard Jan Christiaan (1888-1938), Hugh Hope Alexander (1891-1950), Willem Frederik Torck (1892-1977), Helena Susanna Cornelia (1895-1968) en Cecilia Emilie Louise (1899-1994). De jongste dochter wordt op kasteel Rosendael geboren. De drie zoons erven elk een kasteel: Reinhard erft Keppel, Hugh landgoed Vanenburg en Willem krijgt Rosendael.

Engelse smaak

Het echtpaar Van Pallandt-Loudon is het laatste echtpaar dat het kasteel volledig bewoont, met een groot aantal inwonende personeelsleden. Grootschalige verbouwingen vinden nauwelijks plaats, maar wel worden kamers opgeknapt en voorzien van nieuwe decoratie. Zo laat het echtpaar de eerste salon in 1902 met Engelse velours bespannen. Vandaag de dag is deze bespanning weer te zien, tevoorschijn gekomen achter lagen papierbehang. Dezelfde velours werd ook gebruikt om de geweistoel mee te bekleden. De Engelse smaak van F.J.W. baron van Pallandt blijkt vooral uit zijn reizen naar Londen, die hij aan het begin van de twintigste eeuw onderneemt. Net als voorgaande Rosendaelse kasteelheren heeft hij een grote belangstelling voor tuinkunst. Met zijn vakkundige tuinbaas Schreurs bezoekt hij jaarlijks de bloemenshow in Kensington Gardens. De Engelse inspiratie stelt Van Pallandt in staat samen met Schreurs de rozentuin te ontwerpen die na 1904 wordt aangelegd.

Huwelijk

Het echtpaar Pallandt-Loudon viert in 1911 zijn vijfentwintigjarig huwelijk. De lange verbintenis wordt gevierd met een groot feest op Rosendael. Bij deze gelegenheid biedt de gemeente Rozendaal de gebeeldhouwde leeuwen op het bordes aan. In 1926 wordt opnieuw een huwelijksjubileum gevierd. Bij het veertigjarig huwelijk overhandigt de gemeente twee tuinvazen, die sindsdien zijn te vinden in de rozentuin.

 


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl