Schelpengalerij

Exotische pracht

De Schelpengalerij werd omstreeks 1730 gebouwd in opdracht van kasteelheer Lubbert Adolf Torck. De galerij wordt toegeschreven aan Daniel Marot, maar een ontwerp van deze internationaal bekende ontwerper is niet bewaard.

Net als de befaamde Bedriegertjes en het Fluistergrotje, toont de schelpengalerij een keur aan exotische schelpen en koralen. Vaak is gedacht dat familieleden van de kasteeleigenaren, die gouverneur-generaal waren van de VOC in Batavia, deze schelpen meegebracht hadden uit de Oost. De schelpen en koralen zijn echter niet speciaal geïmporteerd, maar werden in de achttiende eeuw in Amsterdam verhandeld.

Misthoorn

De meest opvallende schelp in de schelpengalerij is de roze vleugelhoorn of Strombus gigas. Hiervan zijn meer dan 7000 stuks verwerkt in de Schelpengalerij. Deze schelp is afkomstig uit het Caraïbisch gebied. Zeelieden maakten van deze schelp vaak een hoorn waarop ze bij mist een waarschuwingssignaal kunnen blazen.

Bloemenwaaier

Voor de schelpengalerij werd voor 1845 een bloempatroon aangelegd. Deze bloemenwaaier is na de Tweede Wereldoorlog verdwenen, maar aan het eind van de twintigste eeuw gereconstrueerd op basis van oude foto’s.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl