Theekoepel

Verpozen in een luisterrijk interieur

Het fraaiste interieur van Rosendael is niet te vinden in het kasteel, maar in het park. De theekoepel, die oorspronkelijk het salon heette, heeft de meest verfijnde decoratie. Daniel Marot leverde het ontwerp voor de koepel, die in 1725-1727 werd gebouwd.

In 1740 schreef een bezoeker hoe hij onder de indruk raakte van het ‘magnificq agtkantig hartsteenen huisje (…) van binnen kostelijk gemeubeleert met konstige fonteintjes van porcelein, grote Japanse porseleine beelden, een roode zijden dubbele armstoel, waarboven een verhemelzel van dezelfde stof en kleur, beneffens konstig schilderwerk en vergulde lofwerk’.

Vier seizoenen

Behalve een wandfontein en buffet van marmer, houtsnijwerk en ovale spiegels, bevat de koepel schilderingen die de vier jaargetijden voorstellen. Er is zelfs een een kleine haardpartij, zodat de koepel aangenaam verwarmd kon worden. Met de verfijnde interieurdecoratie is dit paviljoen een van de belangrijkste voorbeelden van tuinkunst in ons land.

Adelaar

De adelaar bovenop de koepel is gereconstrueerd tijdens de restauratie van 2005. Het oorspronkelijk beeld, wellicht uit de zeventiende eeuw, verdween omstreeks 1969 en is nooit opgespoord. De vogel verwijst naar de lijfspreuk van Jan van Arnhem: ‘Ut aquila ardua quaerit’, ofwel: ‘Zoals de adelaar de hoogte opzoekt’.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl