Sinds de achttiende eeuw bevindt de eetkamer van kasteel Rosendael zich op de huidige plaats, naast de tweede salon. Eeuwenlang is de eetkamer een van de belangrijkste vertrekken in huis en diners zijn vaak een speciale aangelegenheid.
Voor bijzondere diners is een grote keuken nodig, genoeg keukengerei, voldoende werkruimte en ook afdoende personeel. De keuken op Rosendael is hiervoor zeer geschikt. Deze bevindt zich vanaf de achttiende eeuw in het souterrain, bereikbaar met een smal trappetje. Daarvoor moet het personeel de schotels vanuit een bijgebouw op het voorplein via een lange gang naar de eetkamer brengen.
Bij belangrijke diners wordt de tafel rijkelijk gedecoreerd en al het zilver wordt uit de zilverkamer gehaald. Niet alleen het bestek en het kostbare servies worden door de gasten opgemerkt, dat geldt ook voor de zorg die wordt besteed aan het damasten tafellaken. De opkomst van complete serviezen met bijpassende serveerschalen en terrines vindt plaats in de achttiende eeuw, daarvoor worden losse stukken bij elkaar gevoegd. Het belang van een uitgebreid bestek blijkt bij de ontvangst van Prins Willem V in 1766 op Rosendael. Er is dan niet genoeg bestek voorhanden. Daarop wordt baron Van Spaen van Biljoen gevraagd zijn bestek uit te lenen. Met zijn hulp kunnen meer dan honderd couverts worden gedekt. Bij deze grote diners, maar ook bij de dagelijkse maaltijden, wordt gehecht aan de etiquette. De omgangsregels gingen van het dragen van de juiste kleding en een correcte tafelschikking tot het beoefenen van de juiste tafelmanieren.
Niet alleen de tafel wordt overvloedig gedekt, ook de kamer zelf is rijk gedecoreerd. De eetkamer op Rosendael heeft nog een imposante achttiende-eeuwse dubbele deur als verbinding naar de tweede salon en ook heeft de kamer nog de originele achttiende-eeuwse lambrisering. Het vertrek is door Geldersch Landschap & Kasteelen weer net zo rijkelijk ingericht en de tafel is uitgebreid gedekt. Er zijn typische eetkamermeubelen te zien, zoals de ‘stomme knecht’ en het klapbuffet. Op de vloer ligt een vloerkleed met stippenpatroon. Als bewoners en gasten zouden knoeien of morsen, vielen de vlekken op dit tapijt nauwelijks op. De omvangrijke zilver- en porseleincollectie in het bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen maakt het mogelijk een rijkelijk gedekte tafel van weleer te tonen. De inrichting van de eetkamer wekt daardoor de indruk dat het belangrijke bezoek elk moment kan binnenkomen.
Kunst en cultuur
1700-1800
Rozendaal
Arnhem e.o.