Onverwacht gespetter

Bedriegertjes

De bekendste attractie van Rosendael vormen al eeuwenlang de Bedriegertjes. Op deze plaats liet Jan van Arnhem aan het eind van de zeventiende eeuw ‘spuitertjes’ aanleggen. Ze waren een onmiddellijk succes bij gasten en bezoekers.

Meester rotsenmaker

In de achttiende eeuw werden de Bedriegertjes vernieuwd en werd de rijk met schelpen, koralen en beeldhouwwerken gedecoreerde achterwand toegevoegd. Lubbert Adolf Torck schakelde daarbij de beroemde ontwerper Daniel Marot in. Omstreeks 1727 werden zijn ontwerpen uitgevoerd en in die tijd was een ‘meester rotsenmaker’ op Rosendael werkzaam.

Vermogen

Torck spaarde kosten noch moeite om de tuinaanleg te verfraaien. Zijn vrouw, de schatrijke jonge weduwe Petronella Wilhelmina van Hoorn, bracht een vermogen van een miljoen gulden in bij het huwelijk in 1722. Haar inkomsten waren aanvankelijk vier keer zo groot als die van haar man. Tezamen beschikten ze over een kapitaal dat in Gelderland ongeëvenaard was. Het vermogen werd niet alleen besteed aan aanleg, maar ook aan onderhoud. Het echtpaar Torck-Van Hoorn had zo’n 25 tuinlieden in dienst.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl