Doolhof Naar Frans ontwerp

Doolhofontwerp door A.J. Dezailler d’Argenville, waarnaar het Rosendaelse doolhof werd uitgevoerd. © Geldersch Landschap & Kasteelen, Arnhem. Tuinaanleg met doolhof op Kaart van Rosendael door Barend Elshof, 1723. © Gelders Archief, Arnhem.
In 1723 werd op de plaats van een grote boomgaard een doolhoof aangelegd. Oude kaarten laten zien dat dit doolhof beslist een van de grootste doolhoven van ons land was. Het doolhof was veel groter dan het grasveld dat tegenwoordig wordt aangeduid als de paardenwei.

Aan de noordkant van het doolhof stond een kabinetje, terwijl in het midden ervan een prieel te vinden was. Het Rosendaelse doolhof werd aangelegd naar Frans ontwerp, met in het midden een grote cirkelvorm. Een uitgave uit 1709 van het traktaat La Theorie et la Practique du Jardinage, geschreven door A.J. Dezailler d’ Argenville, was in de bibliotheek van Rosendael aanwezig. 

Van doolhof naar eiland

Het doolhof was het eerste achttiende-eeuwse element uit de tuinaanleg dat snel verdween. In 1781 werd het doolhof vervangen door een eiland. Het water rond het eiland was afkomstig uit het beekje dat door het doolhof had gestroomd.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl