Rondreizende graven en hertogen Rosendael als residentie

Op de bodem van de kasteelvijver werden Jacobakannetjes aangetroffen: drinkkannetjes van omstreeks 1400. © Collectie Geldersch Landschap & Kasteelen, Arnhem. Bij het droogleggen van de kasteelvijver werden fundamenten van het 14de-eeuwse kasteel blootgelegd, foto 1985. © Collectie Geldersch Landschap & Kateelen, Arnhem.
Reinoud I, graaf van Gelre, staat te boek als de stichter van kasteel Rosendael. In 1314 wordt Rosendael voor het eerst vermeld, en wordt vastgelegd dat er fundamenten worden aangelegd. Een eeuw later is Rosendael de belangrijkste residentie van de landsheer.

Tijdens de restauratie van het kasteel is in 1985 de kasteelvijver drooggelegd om munitie uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. Toen bleek dat zich in de vijver nog fundamenten bevinden van het veertiende-eeuwse kasteel. Op de bodem van de vijver bleken ook hoeveelheden Jacobakannetjes te vinden. Deze drinkkannetjes uit de veertiende eeuw zijn gebruikt door de hertogen van Gelre en hun gasten.

Favoriet

De graven en hertogen van Gelre reisden rond langs hun verschillende residenties. Rosendael groeide echter snel uit tot de favoriet: hier verbleven de graven en hertogen het meest. Een burggraaf paste op het kasteel als de landsheer en zijn gevolg afwezig waren.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl