Huis het Velde

Een huis met beroemde en beruchte erfgenamen

't Velde is te vinden bij de splitsing van de wegen naar Lochem en Vorden. Het huis zelf ligt binnen de oude grachten, die verder een bosje en de oude moestuin omringen en in verbinding staan met de Berkel.

Voor het eerst is er sprake van 'het goet ten Velde' in 1326 met als bezitter Hendrik van Suderaes, een man van wie verder niets bekend is. Een halve eeuw later, in 1378, lezen we dat 'Lutgert, Jacob Lerinx wijf, heeft ontfangen tgoet ten Velde, gelegen in den kerspel to Warnsvelde'.

Erfgenamen en geldproblemen

Lutgert, die van zichzelf een Kreynck was, en haar man Jacob Lerinck, behoorden tot het Zutphense stedelijk patriarchaat. Of zij van adel waren, is niet duidelijk, maar een feit is dat de Graafschapse adel geen enkele moeite had om dat patriciaat als hun gelijke te beschouwen. Huwelijken over en weer waren geen uitzondering. In 1516 wordt Catharina, echtgenote van Henrick Bentinck, eigenares. Geld blijkt schaars te zijn geweest, want haar kinderen uit haar huwelijk met Goswijn van Lawick aanvaarden de erfenis niet zonder meer en besluiten in 1646 tot verkoop aan Theodora van Sallant. Hendrick Schimmelpenninck van der Oye wordt in 1662 eigenaar, maar ook nu weer blijkt geld een zeldzaam artikel, want zijn schuldeiser Robbert van Heeckeren doet 't Velde over aan Arnold Joost van Keppel, die het goed kocht ter vergroting van zijn havezathe De Voorst.

De gevleesde duivel

In de zomer van 1748 huisvestte het kasteel gedurende korte tijd een ex-koning. Dit was Theodor baron von Neuhoff, die in 1736 door de opstandige Corsicanen tot koning was uitgeroepen, maar verdreven was. Later werd het goed verkocht aan Jan van Dorth, die de weinig liefdevolle bijnaam 'de gevleesde duivel' had, was de vader van de bekende freule Judith van Dorth, die in 1799 werd terechtgesteld wegens haar Oranje-sympathieën. Door hun schuldeisers werd het kasteel in 1801 verkocht aan Anna Aleida Bouwer, douairière Jacob Derk Burchard van Heeckeren. Haar broer en erfgenaam verkocht het in 1816 aan Mr. Lodewijk van Nispen, die er acht jaar later genoeg van had en alles overdeed aan Mr. Johannes Alexander van Dijk.

Modernisering

Onder de familie Van Dijk, later Van Dijk van 't Velde, werd het huis, dat in oorsprong uit de zestiende eeuw dateert met een oudere kern, nogmaals gemoderniseerd. De pleisterlaag werd bij die gelegenheid verwijderd, maar het huis werd wit gesausd vanwege het fraaie effect tegen het groen. In 1965 verkochten Jacob Nicolaas Louis en Jan Godfried Carel van Dijk van 't Velde het landgoed aan de huidige eigenaar, de Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Het kasteel biedt huisvesting aan een politieacademie.


Rechten

Jan Harenberg

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl