Huis De Marsch  Van Spaansgezinde naar patriottische eigenaren

Tekening van Cornelis Pronk van de achterzijde van het renaissanceslot De Marsch in 1730 © via Collectie Gelderland Stedelijk Museum Zutphen Tekening van Cornelis Pronk van de voorkant van het renaissanceslot De Marsch in 1730 © Wikipedia PD
Na het verlenen van stadsrechten in 1196 treedt de welvarende handelsstad Zutphen in de twaalfde eeuw toe tot de Hanze. Vervolgens worden er verschillende huizen en kastelen gebouwd zoals De Marsch, ook wel het Linteloohuis genoemd naar de latere eigenaren.

De verkeerde bondgenoot

Huis De Marsch is al vanaf 1378 een leen van zijn familie als Lutgart ten Marsch het overdraagt aan de familie Mulert, waardoor het tenslotte in 1529 in bezit komt van Evert van Lintelo. Deze familie houdt het huis ruim tweeëneenhalve eeuw in bezit, vandaar de naam Lintelohuis. De familie kiest in de Tachtigjarige Oorlog de kant van de Spanjaarden, die in november 1572 in Zutphen een bloedbad veroorzaken. Staatsgezinde troepen verwoesten, eventueel uit wraak, De Marsch, maar Evert laat het huis herbouwen. Tekeningen van Cornelis Pronk uit 1730 laten een slot zien in de renaissancestijl van die tijd. Pas in 1767 raakt de familie Lintelo De Marsch kwijt aan kleinzoon Evert Willem van Heeckeren.

Afbraak door een patriot

Robert Jasper Van der Capellen koopt het landgoed in 1769 en laat het kasteel rond 1780 afbreken. Hij behoort tot de patriotten die aan het einde van de achttiende eeuw meer democratisering willen en zich verzetten tegen het absolutisme van de stadhouder. In 1804 verkoopt Van der Capellen zijn grond in vier delen en koopt Johan Frederik Nijenhuis het huisperceel met bijgebouw. Omstreeks 1850 is het gebouw zowel als boerderij en als zomerverblijf in gebruik van de Zutphense familie Nederburgh. In 1897 brandt het complex af en wordt er een eenvoudige boerderij gebouwd. Deze wordt in 1930 vervangen door een herenhuis in een achttiende-eeuwse stijl. De grachten zijn daarna gedempt en het particuliere bezit is niet toegankelijk. Ondergronds zijn de fundamenten van het oude kasteel bewaard gebleven.

Bron: Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 536-537.

Auteur: Ben Boersema

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl