Huis ’t Meyerink in Zutphen  Spieker, adellijk huis en boerderij

Huis 't Meyerink 27 dec 2010 © Wikimedia CC-BY-SA 3.0 Het Huis ’t Meyerink met zijn Gelderse gevel met vierkante pinakels na een uitbreiding in de zeventiende eeuw. © Wikimedia CC-BY-SA 3.0
Conrad van Leesten is volgens leenakten de eerste eigenaar van een landgoed met een spieker, een graanopslagplaats, die rond 1378 tot huis met gracht is omgebouwd. In de zeventiende eeuw krijgt Huis ’t Meijerink een nieuwe voorgevel en een eeuw later wordt het als boerderij verpacht. Dan wordt het huis ook naar een van de pachters, Peters van ’t Klooster, ook wel De Jonkerboer genoemd, naar het voormalige adellijke huis.

Van spieker naar adellijk huis

In de tijd dat pacht nog in natura, vooral graan, wordt betaald is een spieker een opslagplaats, afgeleid van het woord spicarium dat verwijst naar spicae, het Latijnse woord voor korenaren. Boven de kelder staat een woonverdieping voor de beheerder. Daarboven nog graanzolders. Een spieker kan uitgroeien tot een klein kasteeltje zoals bij Huis ’t Meyerink. De familie van Leesten blijft tot 1472 eigenaar van ‘t Meyerink, dat dan wordt verkocht aan Kerstken Scherpinck. In het begin van de zestiende eeuw wordt de familie De Rijcke de bezitter. Ruim een eeuw later, in 1628, wordt het huis door een huwelijk bezit van de familie Van Dordt. In de zeventiende eeuw is ’t Meyerink uitgebreid met een Gelderse voorgevel met vierkante pinakels. De op ’t Meyerick wonende tak van deze familie sterft uit in 1715. Het huis wordt overgedragen aan een andere eigenaar, maar rond 1750 wordt de familie Van Dordt opnieuw eigenaar van ’t Meyerick.

Van adellijk huis naar boerderij

In 1757 wordt ’t Meyerink verpacht en het wordt dan omschreven als ‘ een gemeen landmanswoning en de gragten voor jaren geslegt”. Dat houdt in dat het als boerderij dient zonder slotgracht te midden van landerijen.
Na verschillende adellijke eigenaren komt ’t Meyerick in 1938 weer in handen van een rechtstreekse afstammeling van de in 1847 overleden Reinier van Dordt.
In 1969 wordt door restauratie het huis in oude luister voltooid en wordt de Zutphense wijk Leesten, vernoemd naar de eerste eigenaars van het landgoed, dicht bij ’t Meyerink aangelegd.
Er bevindt zich nog een kelder onder het huidige woonhuis met graatgewelven die nog stamt uit de tijd dat het huis een spieker was. In 2011 vondt de laatste restauratie plaats van dit rijksmonument, waarin momenteel een zorgboerderij is gevestigd.

Bronnen

  • Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 538-539.
  • J. Harenberg: Het Meyerink te Leesten, in: Oud-Zutphen. Tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen, vijfde jaargang, nr. 3, september 1986

Auteur: Ben Boersema 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl